Υπόθεση Πισπιρίγκου: Μήνυση Κούγια σε βάρος παιδοκαρδιολόγου

Επικαλούμενος έως και βρετανικό σύγγραμμα ιατροδικαστικής, ο συνήγορος υπεράσπισης μήνυσε την καθηγήτρια Αγγελική Καρατζά. Εντονη αντιπαράθεση για την καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας, οι διάλογοι.

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Μήνυση Κούγια σε βάρος παιδοκαρδιολόγου

Με εντάσεις, μήνυση και σε βάρος της καθηγήτριας παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά, αλλά και με έντονη αντιπαράθεση της γιατρού με την υπεράσπιση για το βάρος της καρδιάς της Τζωρτζίνας, σημαδεύτηκε και η σημερινή δικάσιμος ενώπιον του ΜΟΔ που δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας υπέβαλε μήνυση στην κ. Καρατζά , η οποία είχε καταθέσει πριν το Πάσχα και σήμερα ήρθε στο δικαστήριο για να εξεταστεί από την υπεράσπιση, λέγοντας πως είναι «αναξιόπιστη μάρτυρας».

Αφορμή για τη μήνυση ήταν ότι η γιατρός είχε αναφέρει στην ανακρίτρια πως η επικοινωνία με το Καραμανδάνειο είχε γίνει μετά την ανακοπή που υπέστη το κοριτσάκι, τον Απρίλιο του 2021, ενώ στο δικαστήριο διευκρίνισε πως η επικοινωνία ήταν πριν υποστεί το επεισόδιο η Τζωρτζίνα. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά η καθηγήτρια επιβεβαίωσε όσα κατέθεσαν για το ζήτημα αυτό οι γιατροί του Καραμανδάνειου.

«Υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση και μακάρι να μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, γιατί η γυναίκα αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει φωτογραφίζοντας την εντολέα μου ως ένοχη. Ζητάμε τη μεταβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα», είπε ο κ. Κούγιας για τη γιατρό. Η μάρτυρας είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα πριν την εισαγωγή της στο Καραμανδάνειο, και κατέθεσε με βεβαιότητα στο δικαστήριο πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη για πρόβλημα στην καρδιά.

Κατά την εξέταση της κ. Καρατζά, ο κ. Κούγιας, εμμένοντας στον βασικό ισχυρισμό της κατηγορουμένης πως υφίστατο καρδιολογικό πρόβλημα στο παιδί το οποίο δεν διαγνώστηκε, ρώτησε την καθηγήτρια παιδοκαρδιολογίας Αγγελική Καρατζά για το βάρος της καρδιάς του παιδιού.

Η μάρτυρας είπε πως δεν έχει σημασία στην Ιατρική το βάρος, με τον κ. Κούγια να δηλώνει πως φαίνεται να έχει διαφορετική γνώμη ο ομότιμος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Δημήτρης Ψαρούλης, τον οποίο, όπως είπε ο συνήγορος, έχει καλέσει να καταθέσει στο δικαστήριο.

Όπως είπε ο κ. Κούγιας, «φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τον κ. Ψαρούλη, είναι τα 125 γραμμάρια. Με καρδιά βάρους 47 γραμμαρίων, το παιδί ήταν εν δυνάμει υποψήφιο να πεθάνει. Έχει δίκιο αυτό που λέει ο καθηγητής Ψαρούλης, τον οποίο θα καλέσω στο δικαστήριο;».

Μάρτυρας: Το παιδί είχε φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, κανονικές φυσιολογικές διαστάσεις και, όταν πήγε στο Ωνάσειο, εξετάστηκε η καρδιά της και βρέθηκε φυσιολογική.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούγιας, προσκομίζοντας σύγγραμμα του Βρετανού ιατροδικαστή Bernard Henry Knight, τόνισε πως αναφέρει ότι στους νεκρούς η καρδιά έχει πιο μεγάλο βάρος, εννοώντας πως η καρδιά του παιδιού ήταν ελαφρύτερη όσο η Τζωρτζίνα ήταν εν ζωή. «Ωρολογιακή βόμβα ήταν η καρδιά της Τζωρτζίνας», είπε ο συνήγορος, με τη μάρτυρα να του απαντά ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας είχε φυσιολογική λειτουργία και φυσιολογικές διαστάσεις.

Στις ερωταπαντήσεις παρενέβη κάποια στιγμή η εισαγγελέας, όταν η συζήτηση αφορούσε μετρήσεις τροπονίνης και αν οι τιμές θα μπορούσαν να δηλώσουν πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Έχει μετρηθεί η τροπονίνη πριν την ανακοπή, όταν μπήκε στο νοσοκομείο, και ήταν μηδέν.

Μάρτυρας: Υπεραρκετό! Με τροπονίνη μηδέν τόσο λίγες μέρες πριν την ανακοπή και με φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι σαφές πως δεν έχουμε μυοκαρδίτιδα.

Σε άλλο σημείο της πολύωρης εξέτασης, όταν ο συνήγορος αναφέρθηκε σε άλλη εξέταση για μέτρηση της κινάσης κρεατίνης, η μάρτυρας αντέδρασε λέγοντας πως είναι εξέταση που αφορά τον τρίτο κόσμο. Ο συνήγορος ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «τρίτος κόσμος είμαστε! Αυτοί οι φτωχοί γονείς έτσι αντιμετωπίστηκαν! Μην ξαναπείτε για τρίτο κόσμο! Οι συγκεκριμένοι γιατροί, τους οποίους λέτε τριτοκοσμικούς, το θεώρησαν σημαντικό και ήρθε η απάντηση ότι, αντί για 18, είναι 30». Στη συνέχεια ρώτησε την μάρτυρα:

Κούγιας: Αυτή η ένδειξη έχει σχέση με την καρδιά;

Μάρτυρας: Όχι.

Η κ. Καρατζά αναφέρθηκε εξεταζόμενη και στη θεραπευτική υποθερμία στην οποία, όπως κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, μπήκε η Τζωρτζίνα όταν μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ρίου. Όπως ανέφερε η μάρτυρας, υπερασπιζόμενη την επιστημονική προσέγγιση που έγινε από τον κ. Ηλιάδη στο παιδί, «αν δεν κάνουμε υποθερμία και καταστολή σε τέτοιες περιπτώσεις, τότε είμαστε κακοί γιατροί. Όταν έχει κάποιος διαταραχή στο κυκλοφορικό δημιουργούνται μικροθρόμβοι και έχουμε πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v