Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή πρωτιά για Ελλάδα στα κρούσματα κορωνοϊού σε ηλικιωμένους

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία στο εβδομαδιαίο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ευρωπαϊκή πρωτιά για Ελλάδα στα κρούσματα κορωνοϊού σε ηλικιωμένους

Αυξητική τάση δείχνουν οι δείκτες της πανδημίας. Στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν περισσότεροι θάνατοι, διασωληνώσεις και εισαγωγές ασθενών με Covid σε νοσοκομεία.

Στο ίδιο πνεύμα βρίσκεται και η εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Τα γραφήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα δείχνουν αύξηση σε τέσσερις δείκτες: στον 14ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό, στον μέσο όρο κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών, στις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και στη θετικότητα των τεστ.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε νέα κρούσματα στους 65 ετών και άνω, στη δεύτερη θέση σε νέες νοσηλείες, στην πέμπτη σε κρούσματα στον γενικό πληθυσμό και στην 6η σε θανάτους. 

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη

 Δείκτης ΕλλάδαΘέση Ευρωπαϊκή Ένωση 
Κρούσματα (ανά 100.000)141,1 5η  63,3
Κρούσματα στους 65+ (ανά 100.000)258 131

Εισαγωγές για νοσηλεία

(ανά 100.000)

7,8 2η 2,7
Θάνατοι (ανά εκατομμύριο)8,4  4,3

Στο σύνολο των παραπάνω δεικτών, η χώρα μας έχει πολλαπλάσια επίπτωση σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο: σχεδόν τριπλάσια σε εισαγωγές, σε νοσοκομεία, υπερδιπλάσια σε κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, διπλάσια σε κρούσματα στους 65 ετών και άνω και σε θανάτους ασθενών με Covid. 

Επιδημιολογικοί δείκτες τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Δείκτης3 - 9 Απριλίου10 - 16 Απριλίου17 - 23 Απριλίου
Νέοι θάνατοι653843
Διασωληνωμένοι755764
Νέες εισαγωγές667708813

Στον παραπάνω πίνακα αποτυπώνεται η σαφής αυξητική τάση, η οποία συνήθως ακολουθεί τη σειρά: νοσηλείες - διασωληνώσεις - θάνατοι. Αυτό σημαίνει πως η επιβάρυνση ξεκινά με τις νοσηλείες και με χρονοκαθυστέρηση αυξάνονται διασωληνώσεις και θάνατοι.

Νέες νοσηλείες ασθενών με Covid στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως έως τις 7 Μαΐου δεν αναμένεται αύξηση στα αναφερόμενα νέα κρούσματα και αύξηση εισαγωγών στην Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v