Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραφήνα: Προκαταρκτική έρευνα στο δήμαρχο για παραχώρηση γης σε κατασκευαστική

Στόχος είναι να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Τι αφορά η υπόθεση.

Ραφήνα: Προκαταρκτική έρευνα στο δήμαρχο για παραχώρηση γης σε κατασκευαστική

Εμπλοκή με την Δικαιοσύνη έχει ο δήμαρχος Ραφήνας –Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς αναφορικά με την απευθείας παραχώρηση έκτασης 11,66 στρεμμάτων μέσα σε ζώνη πρασίνου στην εταιρεία Intrakat για εγκατάσταση και χρήση εργοταξίου.

Η επίμαχη έκταση στην θέση Παναγίτσα-Νεκροταφείο, κατά τα μεγαλύτερο μέρος της είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Πρασίνου Α΄ εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων (θεσμοθετήθηκε το 2003).

Στην έκταση αυτή, επιτρέπεται μόνο η χρήση για καθιστικά, δηλαδή παγκάκια και καθίσματα, ενώ παράλληλα εμπίπτει στην οριογραμμή εκβολής στη θάλασσα του ρέματος της Ραφήνας, εντός της οποίας δεν επιτρέπεται καμία κατασκευή/λειτουργία και μάλιστα εργοταξίου. Τμήμα της έκτασης αυτής το είχε αγοράσει ο Δήμος Ραφήνας το 2018 με δάνειο με σκοπό την επέκταση του τοπικού νεκροταφείου.

Ειδικότερα, με την υπ΄ αρ. 174/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αποφασίστηκε η απευθείας παραχώρηση της εν λόγω έκτασης στην Intrakat.

Το γεγονός της απευθείας παραχώρησης προκάλεσε αφενός την αντίδραση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, τοπικών φορέων και κατοίκων της Ραφήνας και αφετέρου την κατάθεση σχετικής προσφυγής στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Αττικής.

Στο μεταξύ η επίμαχη εταιρεία ήδη εγκαταστάθηκε εντός της έκτασης των 11,66 στρεμμάτων και έχει κατασκευάσει τσιμεντένιες βάσεις για την τοποθέτηση των εργοταξιακών οικίσκων.

Κάτω από τις αντιδράσεις αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αρ. 191/2022 απόφασή του ακολούθησε την διαδικασία δημοπράτησης, χωρίς όμως ωστόσο να ανακαλέσει ταυτόχρονα την προηγούμενη απόφασή του για απευθείας παραχώρηση της έκτασης. Οπότε κατατέθηκε νέα, δεύτερη, προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής. Αυτό είχε ως συνέπεια το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την πρώτη απόφασή του (174/2022) για απευθείας παραχώρηση της έκτασης.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Έτσι διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με προκληθείσα ζημιά σε βάρος της περιουσίας του άνω των 120.000 ευρώ, όπως και εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απόπειρας ηθικής αυτουργίας στην εν λόγω αδίκημα.

Ήδη, έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει οι πρώτοι μάρτυρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v