Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΟΔΥ: 45 θάνατοι από Covid, 40 διασωληνωμένοι και μείωση θετικότητας

Τι δείχνουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Πώς κυμάνθηκε η θετικότητα την εβδομάδα 22-28 Μαΐου. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, οι παραλλαγές και η γρίπη.

ΕΟΔΥ: 45 θάνατοι από Covid, 40 διασωληνωμένοι και μείωση θετικότητας

H Covid-19 συνεχίζει να προκαλεί νέα θύματα παρά την κήρυξη του τέλους της πανδημίας. Αρκετοί ασθενείς εισάγονται στα νοσοκομεία και δεν είναι λίγοι αυτοί που διασωληνώνονται. Εντούτοις, για την εβδομάδα που μας πέρασε, οι δείκτες είναι πτωτικοί.

Την εβδομάδα 22-28 Μαΐου έχασαν τη ζωή τους 45 ασθενείς με Covid (με διάμεση ηλικία τα 85 έτη), ενώ 40 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 629 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, η θετικότητα στα τεστ κορωνοϊού παρουσιάζει μείωση.

Τα συνολικά θετικά δείγματα για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος ανέρχονται σε 66.

Το ποσοστό θετικότητας για τον κορωνοϊό ήταν 5% σε σύνολο 239.421 εργαστηριακών ελέγχων.

Οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε 7.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV-2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Από την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει σε 36.860 (στοιχεία Π.Ο.Υ) και με την προσθήκη των νέων απωλειών ανέρχεται πλέον σε 36.905.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι).

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 την τελευταία εβδομάδα μέτρησης ήταν η XBB.1.5 -γνωστή και ως Κράκεν (86% των κρουσμάτων).

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel) και δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v