Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πύλος: Μαρτυρίες για 100 παιδιά στα αμπάρια, εντοπίστηκαν διακινητές

Συνεχίζονται άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό των αγνοουμένων. Εντοπίστηκαν έως οκτώ διακινητές. Παρέμβαση Αρείου Πάγου. Τραγικές εικόνες στην Καλαμάτα, με διασωθέντες να αναζητούν τους δικούς τους.

Πύλος: Μαρτυρίες για 100 παιδιά στα αμπάρια, εντοπίστηκαν διακινητές

Το μακάβριο στάδιο της τραγωδίας εξελίσσεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 15/6, καθώς το σκάφος του λιμενικού μετέφερε τις 39 σορούς που είχαν περισυλλεχθεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν τις 11, με τη μεταφορά άλλων σορών που το σκάφος του λιμενικού παρέλαβε από φρεγάτα.

Στη φρεγάτα είχαν μεταβεί από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, με λάντζα, ιατροδικαστές και εκεί προχώρησαν στη διαδικασία λήψης DNA από τα πτώματα που είχαν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε γίνει το ναυάγιο. Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρέθηκε και φορτηγό-ψυγείο για να παραλάβει τις σορούς, ώστε να μεταφερθούν σε χώρο ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Είναι 79 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι μεταξύ τους βρίσκεται μία γυναίκα. Αυτό μεγαλώνει τους φόβους ότι ενδέχεται να υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια του συγκεκριμένου αλιευτικού. Γιατρός από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας δήλωσε ότι ασθενής ανέφερε ότι στα αμπάρια βρίσκονταν 100 παιδιά. Εχουν διασωθεί 104 άνθρωποι.

Ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα από τους διασωθέντες, εφόσον διαπιστωθεί ότι ήταν οι διακινητές. Αρχικά είχε γίνει λόγος για τρεις που είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση, ενώ αργότερα ο αριθμός ανέβηκε στους οκτώ.

Οι 73 από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και οι υπόλοιποι βρίσκονται στον χώρο των αποθηκών του λιμανιού.

Από το πρωί της Τετάρτης έχει στηθεί μία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Καλαμάτας επιχείρηση. Η πόλη έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει παραπλήσια γεγονότα, όχι όμως αυτού του μεγέθους. Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά και κάτοικοι της πόλης έχουν στήσει στις αποθήκες του λιμανιού τις πρώτες σκηνές και την παροχή συσσιτίου για τους διασωθέντες.

Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει την εποπτεία των ερευνών

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, την εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου αναλαμβάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Οικονόμου, λόγω μείζονος σημασίας της υπόθεσης.

Παράλληλα, επιτόπου στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Οι έρευνες

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης 15/6 ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι έρευνες κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας με τη συμβολή και ενός C-130 που έριχνε φωτοβολίδες, ενώ το πρωί προστέθηκε νέο εναέριο μέσο -ελικόπτερο. Το σημείο που συνέβη το ναυάγιο είναι στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στο πλαίσιο της περιοχής όπου η έρευνα και διάσωση ανήκει στην Ελλάδα.

Τόνισε πως έγινε επικοινωνία από παραπλέοντα σκάφη και τον θάλαμο επιχειρήσεων με το αλιευτικό σκάφος πριν ναυαγήσει και τους προτάθηκε η παροχή βοήθειας, με τα άτομα που απάντησαν να δηλώνουν (ελέγχεται η ακρίβεια της πληροφορίας και η ιδιότητα όσων απάντησαν, αν ήταν διακινητές ή όχι) ότι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να πάνε στην Ιταλία. Παροχή βοήθειας δέχτηκαν από ένα φορτηγό πλοίο, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκαν από δεύτερο πλοίο που τους προσέγγισε την παροχή βοήθειας.

Δήλωσε ότι δεν επιχειρήθηκε η βίαιη ανακοπή της πορείας του σκάφους γιατί με τους υπεράριθμους επιβάτες του και την αμφίβολη ναυτοσύνη, όπως ανέφερε, όσων είχαν την ευθύνη της πορείας του, θα ανατρεπόταν το σκάφος.

Ήταν ταλαιπωρημένοι και βρίσκονταν μέρες στη θάλασσα, δήλωσε ο κ. Αλεξίου και συμπλήρωσε ότι οι διασωθέντες είναι κυρίως υπήκοοι Πακιστάν, Συρίας και Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και μέχρι να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και να καταγραφούν επίσημα όλες οι μαρτυρίες. Καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους γιατί παρά την αντίδρασή τους παραμείναμε στο σημείο, τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Aικατερίνη Τσατά, νοσηλεύτρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε: «Βρεθήκαμε κοντά τους από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα καλύψουμε την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα». Επίσης ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής ΕΚΑΒ Πελοποννήσου, δήλωσε ότι συντονίστηκαν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ από τα τέσσερα σημεία της περιοχής και 34 άτομα (όλοι άνδρες) διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι με υποθερμία, λιποθυμικά περιστατικά και αφυδάτωση. Ήταν άνθρωποι φοβισμένοι και με θλίψη, ο ένας δήλωσε, όπως τόνισε ο κ. Κατσαρός, ότι ήταν μαζί και η γυναίκα του. Το πρωί της Πέμπτης οι πληροφορίες λένε ότι η υγεία τους ήταν σε σταθερή κατάσταση.

Όπως αναφέρει, το πρωί της Πέμπτης 15/6, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με δύο σκάφη του Λιμενικού, έξι παραπλέοντα σκάφη και ένα εναέριο μέσο, ενώ δεν έχουν αλλάξει οι αριθμοί των νεκρών και των διασωθέντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v