Μάχη με τις φλόγες σε Μέγαρα, Λουτράκι, Ρόδο

(upd6) Εκκενώθηκαν οικισμοί σε Νέα Πέραμο Μεγάρων και Ρόδο. Αναζωπυρώσεις γύρω από το Λουτράκι. Καλύτερη η εικόνα από τις φωτιές στη Λακωνία. Ενημερώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός. Φάμελλος: Άμεσες δράσεις σε τρεις άξονες. Ανδρουλάκης: Ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης.

Μάχη με τις φλόγες σε Μέγαρα, Λουτράκι, Ρόδο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη διαδοχική ημέρα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα μέτωπα της φωτιάς.

Νέες αναζωπυρώσεις παρατηρούνται γύρω από το Λουτράκι και στα Μέγαρα, ενώ καίγεται μεγάλη δασική έκταση στη Ρόδο.

Επιχειρούν διαρκώς εναέρια μέσα, ενώ με το πρώτο φως αυξήθηκε η ένταση των ανέμων, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές που εξακολουθούν να καίνε ανεξέλεγκτα σε Δυτική Αττική, Λουτράκι και Ρόδο προκαλούν καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στις περιουσίες.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές, που είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις, και αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου.

Εκκενώθηκαν οικισμοί σε Μέγαρα και Ρόδο - Μήνυμα από το 112

Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

 Στη Δυτ. Αττική, πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια. Είναι μία άνιση μάχη, καθώς αλλάζει συνεχώς η φορά του ανέμου.

Υπάρχει εκκένωση σπιτιών στη Νέα Πέραμο, εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενώ έχει σταλεί μήνυμα από το 112. Η εκκένωση αφορά στους οικισμούς Νέα Ζωή και Κανδήλι κοντά στο Μεγάλο Πεύκο.

Ήδη έχουν πάει στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις που ζητούν από τον κόσμο να φύγει.

Στο πεδίο βολής Κανδήλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ από τις 12:00 μ. αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι' αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Βορειοδυτικά, η εικόνα είναι πιο δύσκολη λόγω ανέμων και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν όμως τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν, ενώ λόγω πτώσεων δέντρων είναι δύσκολη η προσέγγιση και από τα πεζοπόρα τμήματα.

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκη, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων, όπως και στη Μάνδρα.

Μια μικρή ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης.

«Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες….

Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ό ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια. Τα ελικόπτερα συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Στο Λουτράκι το πύρινο μέτωπο κινείται η ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύουν τα διυλιστήρια, ούτε και η μονάδα βιοντίζελ που βρίσκεται κοντά. Δόθηκε άλλωστε μεγάλη μάχη τη νύχτα για να αποτραπούν τα χειρότερα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα 500 μέτρα από την Εθνική Οδό.

Μικρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στο Πανόραμα, αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν μεγάλο προβληματισμό καθώς τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα συντονιστικό, ενισχύουν το έργο των πυροσβεστών.

Από την άλλη πλευρά του Περάματος το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων και συγκεκριμένα προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου. Οι προσπάθειες να μην πλησιάσει η φωτιά στα διυλιστήρια Κορίνθου και σε μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται και σήμερα. Υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και η ένταση του ανέμου βαίνει αυξανόμενη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν κινδυνεύει η Motοr Oil προσώρας, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να μην πλησιάσει την Εθνική Οδό το μέτωπο. Η πυρκαγιά εντοπίζεται στα 400 μέτρα από την Εθνική Οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας τη φωτιά από τα διυλιστήρια, ενώ στο Πανόραμα Λουτρακίου, που είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις.

Από αέρος επιχειρούν στο Λουτράκι τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα συντονιστικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων.

Αποκαταστάθηκε πάντως η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Επιπλέον, στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειασθεί, κατοίκων από τη θάλασσα.

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έμπωνα, στη δυτική πλευρά της Ρόδου, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι. Δυσκολίες προκαλεί η μορφολογία του εδάφους. Ήδη επιχειρούν εναέρια μέσα με ρίψεις νερού σε δύσβατες χαράδρες.

Μέριμνα λαμβάνεται ώστε να μην προσεγγίσει η φωτιά τα χωριά Λάερμα και Απόλλωνα.

Ολονύχτια μάχη για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στη Ρόδο έδωσαν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, επιχειρώντας έτσι να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που μετατρέπει σε στάχτη δεκάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή ανάμεσα σε Απόλλωνα και Λάερμα.

Η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τις εναέριες δυνάμεις.

Αυτή την ώρα, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να ανακόψουν το κύριο μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται μέσα σε δασική περιοχή.

Καλή εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην Υάμεια – Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λευκοχώρα 

Καλή εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια, της Κορώνης, στην Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

Όσον αφορά σε μία δεύτερη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λευκοχώρα Μεσσήνης, αυτή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται υπό έλεγχο.

Φωτιά και στη Λακωνία

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Πυρί Λακωνίας, κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Σπάρτης.

Η φωτιά λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή έχει πάρει διαστάσεις και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Υπάρχει ανησυχία γιατί η φορά των ανέμων πνέουν προς το χωριό Δαφνί του δήμου Ευρώτα.

 Ποιοι δρόμοι έκλεισαν σε Αττική-Βοιωτία λόγω πυρκαγιών

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

  • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
  • επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
  • επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
  • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου - Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών, από 33η χ/θ (θέση 'Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),
  • καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου - Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση τους πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία ενώ λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει και σήμερα να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση.

Εναέρια και επίγεια πυροσβεστική βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ

Καθώς δεκάδες πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται στην Ελλάδα, η ΕΕ αναπτύσσει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία μαζί με τρεις ομάδες πυρόσβεσης από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Αυτό σημαίνει συνολικά 220 πυροσβέστες και 65 οχήματα.

Επιπλέον, τρεις προεγκατεστημένες επίγειες ομάδες πυρόσβεσης από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα επιχειρούν ήδη στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την περίοδο των πυρκαγιών.

Φωτιά και στα Σφακιά - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή των Σφακίων στα Χανιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του zarpanews.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε σε έκταση με χαμηλή βλάστηση, κοντά στη Χώρα Σφακίων.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 3 οχήματα με 10 άνδρες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ αναμένεται να μεταβούν και δύο ομάδες της Εθνικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων.

Κρανίου τόπος η Μάνδρα

Ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Open, ανέφερε ότι «είχαμε φωτιές παντού και δεν είχαμε πυροσβέστες να τις σβήσουν. Μέχρι τώρα, ακόμα έχουμε εστίες. Δεν έχουμε νερό να τις σβήσουμε μόνοι μας».

Πρόσθεσε ότι «όταν η φωτιά έφτασε στο σπίτι μου, φύγαμε. Δεν υπήρχε πυροσβέστης για να δούμε ότι τουλάχιστον θα γίνει κάποια προσπάθεια. Όταν φύγαμε, νομίζαμε ότι καήκανε όλα. Και μέχρι στιγμής κανείς δεν ήρθε», για να προσθέσει ότι δεν ελήφθη κανένα μήνυμα από το 112.

«Η φωτιά ήρθε μέσα σε δευτερόλεπτα. Έχω ετοιμάσει δεξαμενή με νερό και δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα, γιατί θέλει πίεση, με λάστιχο τι να κάνεις; Κανένας δεν μας βοήθησε, δεν ήρθαν να μας πουν αν έχουμε νερό, κάτι. Οι άνθρωποι εδώ είχαν τα αμάξια τους, φαίνεται ότι προετοιμάστηκαν γιατί είδαν καπνούς που πλησίαζαν, όπως και εγώ έχω βγάλει το αμάξι για να φύγουμε τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό σωθήκαμε», συμπλήρωσε περιγράφοντας την κατάσταση.

Κικίλιας: Δεν νοείται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τις φωτιές που μαίνονται στη χώρα έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

«Χθες βράδυ οι άντρες και οι γυναίκες της πολιτικής προστασίας και όλη η κρατική μηχανή έδωσε μια τεράστια μάχη με τις φλόγες, μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί σήμερα για τρίτη συνεχόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες και για το επόμενο χρονικό διάστημα παρακαλώ πολύ όλους να στηρίξουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια των ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν νοείται αμέλεια. Δεν νοείται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια. Δεν νοείται θερμική εργασία. Παρακαλώ πάρα πολύ όλους να βοηθήσουν σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Φάμελλος: Άμεσες δράσεις σε τρεις άξονες

Τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο (φωτ.), αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ, Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Φάμελλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σαρωνικού και συνομίλησε με κατοίκους, ανέφερε εν συνεχεία, σε δηλώσεις του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σήμερα εδώ «για να δούμε το αποτύπωμα της προχθεσινής πυρκαγιάς».

Είπε ότι με τον δήμαρχο έκαναν μία πρώτη συζήτηση «και για το μέγεθος του προβλήματος, της ζημιάς δηλαδή που έχει επέλθει, αλλά κυρίως, πλέον, για το σημαντικό έργο της αποτύπωσης, της αποκατάστασης και της αποζημίωσης».

Υπάρχουν τρεις σημαντικοί πυλώνες τους οποίους πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Φάμελλος.

  1. Το πρώτο έχει να κάνει με τις ζημιές στην οικοσκευή, στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη, όπου θα πρέπει να οργανωθούν τα συνεργεία και να προχωρήσουν στην καταγραφή, με τον συντονισμό και της πολιτικής προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών. Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιες αποζημιώσεις, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
  2. Το δεύτερο έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον. Θα πρέπει να γίνει μια άμεση οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων, να κηρυχθούν αναδασωτέες, να προχωρήσουν με βάση συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που υπήρχε από την περίοδο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, για να προετοιμαστούμε και για ένα πιθανό άλλο φυσικό φαινόμενο και βέβαια να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναδάσωσης.
  3. Και το τρίτο είναι οι υποδομές κοινής ωφέλειας. Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση, τα δίκτυα ηλεκτρισμού, την ύδρευση, τις βασικές παροχές που είναι απαραίτητες και για την κοινωνία και για την οικονομία. Προέχει η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας.

Σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουμε αρκετά για την πρόληψη και την πυρόσβεση. Σήμερα πρέπει να στηρίξουμε το έργο της αποκατάστασης και της υποστήριξης της κοινωνίας και των δήμων και νομίζω ότι αυτή ήταν η προτεραιότητά μας για τη σημερινή μας παρουσία. Και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην καθημερινή πολιτική λειτουργία, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι δίπλα στο έργο της αποκατάστασης.

Ανδρουλάκης: Ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης

Στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Σαρωνικού βρέθηκε νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης και μέλη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ενημέρωσαν τον κ. Ανδρουλάκη για τις καταστροφές σε σπίτια και τις εκτεταμένες καμένες δασικές εκτάσεις.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Με οδυνηρό τρόπο διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στρέμματα δασών, περιουσίες, σπίτια καίγονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών. 

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει χρέος να πάρει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης -και ιδιαίτερα τον καθαρισμό των δασών-, με οργανογράμματα τα οποία ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους και, βέβαια, σχέδια πολιτικής προστασίας βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την ποιότητα ζωής του ελληνικού λαού.

Θέλω, από την πλευρά μου, να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και τους συναδέλφους τους πυροσβέστες από ευρωπαϊκά κράτη, που μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής προστασίας, ήρθαν να συνδράμουν».

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνόδευαν ο Βουλευτής Αν. Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χάλαρης, και τοπικά στελέχη.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v