Νύχτα - εφιάλτης με πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Αχαϊα

(upd 7) Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νότια Ρόδος. Συνεχείς αναζωπυρώσεις, ακυρώνονται πτήσεις. Εκκενώσεις οικισμών σε Κέρκυρα και Κάρυστο. Μεγάλο μέτωπο και στο Δερβενάκι.

Νύχτα - εφιάλτης με πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Αχαϊα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύκτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης.

Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.

Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.

Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Μεγάλο μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαϊας, διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική Οδό

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, στις 15:51 σε δασική έκταση στην περιοχή Δερβενάκι, του Δήμου Αιγιαλείας, στην Αχαΐα.

Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Λόγω της φωτιάς διεκόπη η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του 162,5ου χιλιομέτρου, στην γέφυρα «Τσαγρή».

Επίσης, διακόπτονται προσωρινά τα δρομολόγια της αμαξοστοιχίας στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό με εντολή της Πυροσβεστικής. Το δρομολόγιο 1337 θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλείται, μέχρι στιγμής, κάποια κατοικημένη περιοχή.

Φωτιά στην Κέρκυρα: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση πέντε οικισμών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλιά Περίθειας ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αφορά στους κατοίκους που βρίσκονται σε Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές και τους καλεί να εκκενώσουν προς Κασσιόπη.

Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί για την πυρκαγιά στην Κάρυστο

Σε προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρα αυτή την ώρα η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και ο δήμος Καρύστου, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή απειλεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια.

Ήδη πριν λίγο οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας με το οποίο τους πληροφορεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό και να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου.

Ιδιαίτερα δύσκολες αποτυπώνει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου.

"Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα" περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

"'Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα" υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Τέλος ο κ. Σπανός αναφερόμενος και στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας υπογράμμισε πώς "είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε» όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας έχει κλείσει προληπτικά για λίγα λεπτά ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος 

Όπως είναι γνωστό λόγω της εξέλιξης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Νωρίτερα, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για την αντιμετώπιση όλων των διεθνών πτυχών της υπόθεσης, στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, δόθηκαν οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό της κατάστασης.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις τσάρτερ να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί. Επιπλέον, έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί.

Προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα, στις 17:00, εντός του αεροδρομίου του νησιού Help Desk, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, για τη διευκόλυνση της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απολέσει τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους.

Ακόμη, προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών εγκαθίσταται στην Πολιτική Προστασία για να ενισχύσει την προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης κατά το μέρος που αφορά τη διεθνή επικοινωνία με πρεσβείες και πολίτες, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η TUI αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια στη Ρόδο μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ και η Jet2 ακυρώνει όλες τις πτήσεις της στη Ρόδο για σήμερα. Η EasyJet ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται - αλλά η εταιρεία ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών στο ελληνικό νησί μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με το BBC.

Σε 24ωρη λειτουργία έχει μπει από την Παρασκευή το Τελωνείο Ρόδου, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Οι τελωνειακοί εκτελωνίζουν και παραδίδουν όλο το εικοσιτετράωρο καύσιμα σε όλα τα πλοία, που βοηθούν στην εκκένωση ξενοδοχείων και μεταφορά τουριστών στην πόλη της Ρόδου. Από τις 19 Ιουλίου έως και σήμερα το πρωί, έχουν εκτελωνιστεί πάνω από 135.000 λίτρα καυσίμων, ποσότητα διπλάσια από τη συνηθισμένη.

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο και την επιχείρηση φιλοξενίας των πολιτών που μετακινήθηκαν προληπτικά σε ασφαλή σημεία του νησιού.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι «ενόψει των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώνεται».

Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Στο πεδίο βρίσκονται επίσης 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και από αέρος δύο γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και 1 κροατικό.

Αρνητικός παράγοντας είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί και θα ξεπεράσουν σήμερα τα 6 μποφόρ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής θύμισε ότι η Ρόδος είναι σε κατηγορία ακραίου κινδύνου 5.

Επτά μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών στο αεροδρόμιο Ρόδου

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε στη Ρόδο με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport κ. Σπυράτο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας κ. Ψαρό και εκπροσώπους ξένων αεροπορικών εταιρειών, με αντικείμενο τη διευκόλυνση των επιβατών και την ομαλή λειτουργία του Αεροδρομίου «Διαγόρας», δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί με αυξημένη επιβατική κίνηση στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και πολλές πτήσεις αεροπυρόσβεσης.

Συνολικά χθες, Σάββατο, έγιναν 356 κινήσεις με μετακίνηση 50.000 επιβατών, ενώ σήμερα, Κυριακή, μέχρι τις 16:00, έγιναν 165 κινήσεις με μετακίνηση 20.000 επιβατών. Ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί κατά τις επόμενες ώρες, καθώς η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί.

Υπάρχουν αρκετοί τουρίστες που προσήλθαν στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα και ημέρα αναχώρησης.

Σε συνεργασία με τις δύο εταιρείες που διακινούν το μεγαλύτερο όγκο επιβατών στη Ρόδο, την TUI και την Jet2, έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες πτήσεις.

Ειδικότερα, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την διευκόλυνση των επιβατών είναι τα εξής:

1. Τις επόμενες ώρες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 03:00 π.μ. θα αναχωρήσουν, από τις δύο εταιρείες, 14 πτήσεις με περίπου 2.700 επιβάτες. Συνολικά, μέχρι τις 00:00 π.μ., θα υπάρξουν 44 πτήσεις, αναχωρήσεις και αφίξεις, με περίπου 14.500 επιβάτες.

2. Πτήσεις Επαναπατρισμού: Όλες οι πτήσεις και των δύο εταιρειών, που καταφθάνουν στο νησί θα έρχονται κενές με σκοπό να παραλάβουν επιβάτες.

3. Δημιουργία “Help Center”: Βοήθεια και διεκπεραιώσεις επιβατών χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Το εν λόγω κέντρο το στελεχώνουν εκπρόσωποι των πρεσβειών και της Αστυνομίας.

4. Παροχή κουπονιών σίτισης σε επιβάτες σε αναμονή. Επιπλέον, με τη συνδρομή του Δήμου, παρασχέθηκαν 300 επιπλέον καθίσματα στο αεροδρόμιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων και έκτακτων αναγκών.

5. Ενεργοποίηση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, με αντιπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών και φορέων επίγειας εξυπηρέτησης για την άμεση και καλύτερη διευκόλυνση όλων των επιβατών.

6. Μετά από επικοινωνία με τους φορείς επίγειας εξυπηρέτησης ενισχύεται το προσωπικό στο αεροδρόμιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.

7. Ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αυξημένης κίνησης των πτήσεων.

Η υλοποίηση όλων των παραπάνω μέτρων, θα παρακολουθείται από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο χώρο του αεροδρομίου, στο οποίο θα συμμετέχει με φυσική παρουσία και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, κομμένο στα δύο το νησί

Τα Λάερμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας όλη τη νύχτα, όπου υπάρχουν αναφορές ότι κάηκαν σπίτια. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό, δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα ξενοδοχεία Lindian Village, Rhodos Village Princess Sun και στο μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Εχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 12 ξενοδοχεία από χτες.

Τα ξημερώματα εκκενώθηκαν τα χωριά Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, και νωρίτερα οι περιοχές Λίνδος, Κάλαθος, Πεύκοι, Γεννάδι και Κιοτάρι, περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα έχουν καεί, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών. Σε μια τεράστια επιχείρηση εκκένωσης, τουλάχιστον 4.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία που διέμεναν, εκ των οποίων 2.500 απεγκλωβίστηκαν από θαλάσσης με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση συνολικά περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια, σχολικά συγκροτήματα και συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού, ενώ έχουν διατεθεί και 3 επιβατηγά πλοία. Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών λόγω των πυρκαγιών, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση τόσο στους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 – 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί, από τη φωτιά που έχει «κόψει» το νησί στα δύο.

Τεράστιο ενδιαφέρον δείχνουν για τη φωτιά στη Ρόδο κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων το BBC, η Bild και ο Guardian, ακριβώς λόγω της μεγάλης παρουσίας τουριστών στο νησί, αναμεταδίδοντας δραματικές σκηνές.

Κεντρικό θέμα σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αποτελεί η επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων τουριστών από καταλύματα που πολιόρκησαν οι φλόγες.

Στο νησί βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Φιλοξενία πυρόπληκτων πολιτών

Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους οι παρακάτω συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων. Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:

SHERATION RODOS RESORT, χωρητικότητα 250 άτομα
VERGINA, χωρητικότητα 400 άτομα
AMATHUS, χωρητικότητα 70 άτομα
RODOS PALACE, χωρητικότητα 1500 άτομα
MEDITERRANEAN, χωρητικότητα 150 άτομα
PARADISE RESORT- ELA RESORT, χωρητικότητα 300 άτομα
OLYMPIC PALACE, χωρητικότητα 300 άτομα
KRESTEN PALACE, χωρητικότητα 150 άτομα
EDEN ROC, χωρητικότητα 70 άτομα

Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία ΕΓ/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδενή (600 άτομα), Δωδεκάνησος Εξπρές (347 άτομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1.247 άτομα.

Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος

«Η Ρόδος φλέγεται για έκτη ημέρα. Εικόνες καταστροφής που μας συγκλονίζουν όλους. Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εκφράσει την στήριξή του σε όσους δοκιμάζονται και δίνουν τη μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς και την ανησυχία του για την εξέλιξή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση. Για να προστατευτεί και το μοναδικό φυσικό κεφάλαιο της Ρόδου. Πρέπει να διατεθούν οργανωμένα όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός από την πολιτεία», συνεχίζει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας:

«Μέσα στη μεγάλη φυσική καταστροφή αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα της φιλοξενίας, μετακίνησης, διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης των πυρόπληκτων, κατοίκων και τουριστών.

Είναι αναγκαίο να στηθεί άμεσα με συνεργασία της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας ένας μηχανισμός αλληλεγγύης με κεντρικό συντονισμό, καταγραφή και δικτύωση για τους άστεγους και τους εκτοπισμένους κατοίκους και τουρίστες.

Να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια για τη φιλοξενία τους, σε τουριστικά καταλύματα ή σε κατοικίες, μέσα για την ασφαλή μεταφορά τους, είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης και εθελοντές. Να οργανωθεί αποτελεσματικά ο εθελοντισμός και η προσφορά επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος».

Ανδρουλάκης: Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν

«Επί έξι ημέρες στη Ρόδο συντελείται μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Από το "όλα είναι υπό έλεγχο", φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους.

Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v