Έβδομη νύχτα πύρινης κόλασης στη Ρόδο, ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Κάρυστο

Τεράστια καταστροφή. Στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα στο νησί. Ασταμάτητη η πύρινη λαίλαπα και στη νότια Εύβοια. Πολύ υψηλός έως ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη, με νέα θερμική έξαρση.

Έβδομη νύχτα πύρινης κόλασης στη Ρόδο, ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Κάρυστο

Μάχη διαρκείας με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της πυροσβεστικής στη Ρόδο, με τη φωτιά να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης και αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων και στα υπόλοιπα ανοιχτά πύρινα μέτωπα.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Στη μάχη της κατάσβεσης μέχρι τη δύση του ηλίου συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα στο νησί.

 

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμά της προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται.

Το απόγευμα στάλθηκε ακόμη ένα μήνυμα εκκένωσης οικισμού. Ειδικότερα, όσοι βρίσκονται στην περιοχή Κάλαθος καλούνται να εκκενώσουν προς Κολύμπια.

 Μετά τις 11 π.μ. στάλθηκε μήνυμα στις περιοχές Γεννάδι και Βατί για εκκένωση προς Κιοτάρι.

Σπίτια πήραν φωτιά και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. 

Εκκενώθηκαν δύο ακόμη χωριά, λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης στις περιοχές Μάσαρη και Μαλώνας. Επιτακτική ανάγκη εκκένωσης προς Αρχάγγελο έλαβαν οι κάτοικοι με μήνυμα στο 112.

Εκκενώθηκαν χωριά στη νότια Εύβοια, καίγεται ο Πλατανιστός

Στην Εύβοια, η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός του Δήμου Καρύστου και τα πρώτα σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Πολύ μεγάλο μέτωπο φωτιάς κατευθύνεται προς το Παλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγνοείται κάτοικος, ενώ υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα. Σύμφωνα ωστόσο με την Ελληνική Αστυνομία, ο 41χρονος κτηνοτρόφος αναζητείται από πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις, ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν το σημείο. Οι εναέριες δυνάμεις έδιναν πραγματική μάχη, όσο το επέτρεπε το φως της μέρας, σ' ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Εντολή εκκένωσης δόθηκε από το 112 στους κατοίκους του χωριού Πλατανιστός, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Στο μήνυμα ζητείται από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο.

Στην εκκένωση και του χωριού Άγιοι της Καρύστου προχώρησαν λίγο αργότερα οι αρχές, μετά από τη μεγάλη αναζωπύρωση την περιοχή.

Η φωτιά κατευθύνεται νότια και ανατολικά, προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γιαλό. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλή βλάστηση.

 

Καλύτερη εικόνα στην Κέρκυρα

Οριοθετείται η φωτιά στην Κέρκυρα, μετά τις δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Στο έργο της κατάσβεσης κατά τη διάρκεια της μέρας είχαν καθοριστική συμβολή τα εναέρια μέσα: ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Η φωτιά έχει κάψει μέχρι τώρα -κατ’ εκτίμηση- πάνω από 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας. 

Η φωτιά είναι σε ύφεση. Χθες βράδυ δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Τράπεζα Αχαΐας με μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους. Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο.

Σταϊκούρας: Συνεχείς προσπάθειες για την ομαλή αναχώρηση τουριστών 

Συνεχίζεται υπό τον συντονισμό του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα η επιχείρηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών που αναχωρούν από το Αεροδρόμιο της Ρόδου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

«Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με το αεροδρόμιο, το οποίο με όλους τους αρμόδιους φορείς εξακολουθεί να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε στενή συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece κ. Παναγιώτη Σπυράτο και τη διοίκηση του Αεροδρομίου της Ρόδου, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες και τους τοπικούς φορείς, η κατάσταση στο αεροδρόμιο τείνει να ομαλοποιηθεί και μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πτήσεις επαναπατρισμού: 17 πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκτάκτως από χθες Κυριακή έως σήμερα στις 15:00, μεταφέροντας 2.115 επιβάτες στον προορισμό τους. Συνολικά σήμερα εκτελούνται 21 πτήσεις επαναπατρισμού και ανάλογες πτήσεις αναμένεται να διεξαχθούν και τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί η συνολική μετακίνηση των τουριστών που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το νησί.
  • Επιβατική κίνηση Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας»: Συνολικά χθες Κυριακή έγιναν 160 προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ για σήμερα Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 154.

Επιπλέον, εντός του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου Ρόδου «Διαγόρας» έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι φιλοξενίας για τους αναχωρούντες επιβάτες και έχουν τοποθετηθεί πτυσσόμενα κρεβάτια, παροχή της Πολιτικής Προστασίας. Στους συγκεκριμένους χώρους δίδεται προτεραιότητα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς συνεχίζεται αδιαλείπτως η παροχή δωρεάν τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού και ειδών πρώτης ανάγκης, σε όλους τους επιβάτες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο χώρος του αεροδρομίου έχει παραχωρηθεί στα πληρώματα των αεροσκαφών πυρόσβεσης, προκειμένου να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο τους.

Τέλος, το αεροδρόμιο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ώστε η πρόσβαση των αναχωρούντων επιβατών στο αεροδρόμιο να γίνεται ομαλά και με ασφάλεια.

Μέτρα της κυβέρνησης για τη Ρόδο

  • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτίρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
  • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύματά τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής τους.
  • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
  • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
  • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες
  • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειας με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
  • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
  • Από χθες έως τις 6:00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.

 Νέα θερμική έξαρση Τρίτη-Τετάρτη

Επόμενο κύμα καύσωνα χτυπά Τρίτη και Τετάρτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στον καυτό λίβα στο πλαίσιο της θερμικής επέλασης που προκαλεί από τις 12 Ιουλίου κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων σε πολλές περιοχές της χώρας.

  • Τη Δευτέρα 24-7-2023 πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
  • Την Τρίτη 25-7-2023 νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Την Τετάρτη 26-7-2023 πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως από το απόγευμα θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα με μπουρίνια.

Πιο αναλυτικά:

1. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία υποχωρεί κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. Στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τρίτη 25-7-2023 προβλέπεται νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. Στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου

3. Την Τετάρτη 26-7-2023 η θερμοκρασία θα φτάσει στα πολύ υψηλά επίπεδα της Τρίτης, αλλά από το απόγευμα στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά η καιρική κατάσταση θα αλλάξει με καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους (μπουρίνια). Τα περιορισμένης διάρκειας, αλλά έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο.

4. Την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς σε όλη τη χώρα και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς.

Συναγερμός για πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  1. Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  2. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  1. Περιφέρεια Αττικής
  2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  3. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  4. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  5. Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  6. Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  7. Περιφέρεια Πελοποννήσου
  8. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  9. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v