Νεκροί οι δύο πιλότοι του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο

Πραγματοποιώντας ρίψεις σε δύσβατο σημείο προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο και πήρε κλίση. Νεκρός ο κυβερνήτης Χρ. Μουλάς και ο συγκυβερνήτης Π. Στεφανίδης. Μητσοτάκης: Θρηνούμε τον τραγικό χαμό δύο ηρώων. Ερευνα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκλονιστικό βίντεο.

Νεκροί οι δύο πιλότοι του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο

Πτώση καναντέρ σημειώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο. Το εναέριο μέσο έπεσε μέσα σε χαράδρα καθώς επιχειρούσε κατάσβεση, ενώ οι δύο χειριστές του, ο κυβερνήτης Χρ. Μουλάς και ο συγκυβερνήτης Π. Στεφανίδης, εντοπίστηκαν νεκροί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση το οπτικό υλικό, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο και αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του και προσέκρουσε στο έδαφος.

Πρόκειται για ένα CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας με πλήρωμα 2 χειριστές, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή ενώ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για τους δύο ιπταμένους, χωρίς όμως ευτυχή κατάληξη, καθώς, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, εντοπίστηκαν νεκροί.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Στην περιοχή έσπευσαν 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Οπως φαίνεται και στο βίντεο της ΕΡΤ, το αεροσκάφος πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός, όπου μαίνεται ακόμα η φωτιά.

Σακελλαροπούλου: Δύο ιπτάμενοι ήρωες

«Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μητσοτάκης: Εδωσαν τη ζωή τους σώζοντας ζωές

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια», τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του για την απώλεια των δύο χειριστών.

Οπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι δύο πιλότοι «έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.

Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος

«Η τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Canadair, που συνετρίβη στην Κάρυστο, μας συγκλονίζει. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος».

Ανδρουλάκης: Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό

«Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δύο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα.

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους». 

ΚΚΕ: Συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νέων συνανθρώπων μας, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου, που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

«Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζει ανακοίνωση του κόμματος.

Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια: 

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

 Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες του πληρώματος, τους οικείους τους και τον ελληνικό λαό».

Μήνυμα συμπαράστασης στα ελληνικά ανήρτησε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v