Μάχη διαρκείας με τις φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα

Για 9η νύχτα κατακαίγεται η Ρόδος, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί. Αναζωπυρώσεις και στην Κέρκυρα.

Μάχη διαρκείας με τις φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα

Συνεχίζεται σχεδόν επί ένα 10ήμερο η σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Συγκεκριμένα, ένα μέτωπο της φωτιάς είναι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση ανατολικά προς Ασκληπειό, το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στο βουνό απέναντι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση προς το χωριό Μεσαναγρός και το τρίτο μέτωπο μαίνεται προς το χωριό Λαχανιά.

Και στα τρία μέτωπα δίνονται μάχες προκειμένου να περιοριστούν από πυροσβέστες και εθελοντές, ενώ συνέδραμαν στη μάχη αυτή μέχρι και πριν από λίγο τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και την περιοχή των Απολλώνων, της Μαλώνας και του Γενναδίου.

 

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Ρόδο συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Μέχρι τη δύση του ηλίου συνέδραμαν από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από την Τουρκία, και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Ρόδο, αλλά και για τον λόγο που αυτή συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 9η μέρα η Αντιεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κάλεσε τον Διοικητή της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Βενιό, την προϊστεμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Μπαλασούκα και έναν από τους συντονιστές των επιχειρήσεων.

Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα υπήρξαν πολλαπλές αναζωπυρώσεις με τα μέτωπα της φωτιάς να εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έως τώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου, δημιουργήθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις καθοδηγώντας το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους των περιοχών Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απραός και Καλαμάκι να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Στην Κέρκυρα επιχειρούν 112 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων και 50 πυροσβεστών με 15 οχήματα από Βουλγαρία. Από αέρος, όσο το επέτρεπε το φως τη μέρας, επιχειρούσαν περιοδικά 1 αεροσκάφος και 4 ελικόπτερα.

Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες. Αναζωπύρωση σημειώθηκε το βράδυ έξω από το χωριό Αντιάς.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις.

Ο αντιδήμαρχος Bόρειας Κέρκυρας Νίκος Μουζακίτης κατήγγειλε ότι ξαφνικά ξεπήδησε μια φλόγα από το πουθενά σε ένα δέντρο και αμέσως ένα αυτοκίνητο έφυγε από το σημείο.

Και όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, «είμαστε τρεις τέσσερις ημέρες ξάγρυπνοι, για να παρακολουθούμε τέτοια φαινόμενα».

Γεγονός που όπως τόνισε εξηγεί την εμφάνιση τόσων πύρινων μετώπων στο νησί.

Μιλώντας για τις καταστροφές στο χωριό Λούτσες τόνισε ότι οι ζημιές είναι στις αυλές των σπιτιών και σε ένα ξυλουργείο που έχει καταστραφεί.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v