Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιά στη Χαλκιδική, μαίνεται η μάχη στη Μαγνησία

Φλόγες στη Σιθωνία. Εκκενώσεις οικισμών, δύο νεκροί, στις παρυφές του Βόλου. Κύμα αναζωπυρώσεων προσπαθεί να ελέγξει η πυροσβεστική. Καίγεται για 10η ημέρα η Ρόδος, ύφεση σε Κέρκυρα, Αίγιο. Διασωληνωμένος εγκαυματίας από την Τιθορέα.

Φωτιά στη Χαλκιδική, μαίνεται η μάχη στη Μαγνησία

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης, εγγύτερα προς τον δεύτερο οικισμό, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά από τη Βουλγαρία, με 10 άτομα.

Επίσης, επιχειρεί ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Προς το παρόν, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Τρία ενεργά μέτωπα φωτιάς παλεύουν να ελέγξουν οι πυροσβέστες στη Μαγνησία, με διάσπαρτες εστίες να κατακαίουν και να προκαλούν τον θάνατο δύο ανθρώπων. Σε νέα ενημέρωση προχώρησε το πρωί της Πέμπτης (27/7) η πυροσβεστική για τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Σε νέα ενημέρωση της πυροσβεστικής, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Αρτοποιός, ακραίος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού.

Αναλυτικά:

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας έχει πλέον ελεγχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς.

Γι αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112, δύο προειδοποιητικά και δύο για την εκκένωση των οικισμών Μέλισσα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου».

Όλες οι ελπίδες για τη σημερινή δύσκολη ημέρα έχουν εναποτεθεί στις εναέριες δυνάμεις. Η δέσμευση της Πολιτικής Προστασίας είναι πως σήμερα το βάρος θα δοθεί στη Μαγνησία. «Εάν δεν στείλουν δυνάμεις, η φωτιά θα σβήσει στη θάλασσα», τόνισαν πυροσβέστες που εξουθενωμένοι παλεύουν σε όλα τα μέτωπα. Να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στις εθνικές οδούς Αθηνών και Λαρίσης.

Σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσία του υφυπουργού Κλοματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλου.

«Για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων εστιών που μέχρι στιγμής ελέγχονται επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν με 38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία. Από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα», σημειώνει ο κ. Αρτοποιός.

«Στη Ρόδο αυτή τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι. Αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Επιχειρούν εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο για τον εναέριο συντονισμό τους.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Κέρκυρας μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί τρία ελικόπτερα. Αναζωπυρώσεις επίσης αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας, ανάμεσα στους οικισμούς Άγιο Βασίλειο και Λινάρι, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στην βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας μέχρι στιγμής ελέγχονται. Στον Δομοκό και στην Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν περιοριστεί. Από τις 17 Ιουλίου έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα 74 πυροσβέστες. Για σήμερα Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Κυρίες και κύριοι, παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών».

Διασωληνωμένος στο «Γεννηματάς» εγκαυματίας από την Τιθορέα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ένας 67χρονος που από τη Τιθορέα Φωκίδας με σοβαρά εγκαύματα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Γεννηματάς στην Αθήνα.

Εθελοντής πυροσβέστης με ελαφρύ ορθοπεδικό πρόβλημα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρόδου, ο διοικητής της πυροσβεστικής της περιφέρειας μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως επίσης ένας τραυματίας πυροσβέστης στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Κινδύνευσε το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στις φλόγες κόντεψε να τυλιχτεί το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Μαγνησία, με το υγειονομικό προσωπικό να δίνει μάχη με τη φωτιά στο πλάι των πυροσβεστών. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι «Η φωτιά σταμάτησε 15 μέτρα από το κέντρο υγείας».

Οικισμοί χωρίς ρεύμα και νερό

Λόγω καταστροφών σε υποδομές, κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ή νερό. Ο Αγιος Γεώργιος Φερρών δεν έχει ούτε ρεύμα ούτε νερό, το μισό Βελεστίνο δεν έχει ρεύμα. Έχουν καεί δεκάδες στύλοι της ΔEΗ. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Στη ΒΙΠΕ καίγονταν μεγάλες εγκαταστάσεις ΔEΗ και μετασχηματιστές.

Εχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι

Νεκρός βρέθηκε ο 45χρονος βοσκός που αγνοούνταν στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερρών Μαγνησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνος και ο αδελφός του επέβλεπαν τα πρόβατά τους και όταν είδαν τη φωτιά, ο ένας τράπηκε σε φυγή.

Ο δεύτερος, που βρέθηκε νεκρός, είχε αποφασίσει να μείνει για να οδηγήσει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό. Τον περικύκλωσαν οι φλόγες και εντοπίστηκε απανθρακωμένος.

Το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Χοροστάσι στον Αλμυρό εντοπίστηκε μια γυναίκα νεκρή. Η άτυχη γυναίκα διέμενε με τον άνδρα της σε τροχόσπιτο και από το σημείο πέρασαν οι φλόγες. Ο δήμαρχος Αλμυρού Βόλου Ευάγγελος Χατζηκυριάκος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «είχαμε ειδοποιήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το τροχόσπιτό τους». «Εκκενώθηκε όλη η χαλυβουργία, στείλαμε 112 και μιλήσαμε και τηλεφωνικά με το ζευγάρι γιατί τους γνωρίζαμε, τελικά δεν είχαν φύγει. Βρήκαμε τον σύζυγο να κάθεται στην άκρη σε ένα πεζούλι και μας είπε ότι μάλλον η γυναίκα μου είναι μέσα στο τροχόσπιτο».

Εθελοντές ξεκίνησαν να φέρνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου νερό και τρόφιμα για τους ανθρώπους που είναι στη μάχη για την πυρκαγιά.

Στις 05:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης η Πολιτική Προστασία έστειλε νέο μήνυμα εκκένωσης οικισμών και συγκεκριμένα για τις περιοχές Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια.

Νέο πύρινο μέτωπο προς τα παράλια του νομού και προς τον Αλμυρό έχει σχηματιστεί, με τα μηνύματα από το 112 να ηχούν αλλεπάλληλα με διαφορά 15 λεπτών μεταξύ τους για περίπου 8 περιοχές.

Εκκενώνονται και οι περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος, σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Άγιο Γεώργιο Φερρών σε λίγες ώρες και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων κατευθύνθηκε προς τις Γλαφυρές και τα Μελισσάτικα και πλησιάζει προς το χωριό.

Λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη μήνυμα και στους κατοίκους του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς τον Βόλο.

Νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών Γλαφυρά, Κάκαβος, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα είχαν ειδοποιηθεί μέσω μηνύματος του 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Στα μέτωπα έχουν βρεθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες του Δήμου Βόλου, ώστε να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη φωτιά, προτού περάσει στα χωριά και φτάσει στο δάσος που βρίσκεται κοντά. Συγκεκριμένα στην περιοχή επιχειρούν 65 πυροσβέστες με 28 οχήματα.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην προστασία και του οικισμού στο Σέσκλο Μαγνησίας. Ο δυνατός αέρας επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ η φωτιά έχει φθάσει στα όρια του χωριού, σε ύψωμα και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από τα πρώτα σπίτια.

Η καταστροφή στο Σέσκλο είναι ανείπωτη. Κάηκαν ζώα σε ποιμνιοστάσια με τις εικόνες που μεταφέρουν τοπικά μέσα να συγκλονίζουν.

 

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Κύμη Ευβοίας

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην Κύμη Ευβοίας. Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο - Η εικόνα στα άλλα μέτωπα

Εν τω μεταξύ, στη Ρόδο, όπου η φωτιά ήταν σε εξέλιξη για ακόμα ένα βράδυ, όλη τη μέρα χθες σημειώνονταν μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονται. Αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε μία μεγαλύτερη αναζωπύρωση σε δασική έκταση, ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Γεννάδι και Λαχανιά.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Κάστρο Λαμίας, όπως έγινε γνωστό τα μεσάνυχτα από την  Πυροσβεστική, η γενικότερη εικόνα της φωτιάς παρουσιάζει ύφεση, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εστίες διάσπαρτες, σε αγροτικά σημεία όπου υπάρχουν ελιές , οι οποίες όμως δεν ανησυχούν προς το παρόν.

Επιπλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Τιθορέα Φθιώτιδας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί στους πρόποδες του Παρνασσού καίγοντας καλάμια και στο σημείο υπήρχαν αρκετοί καπνοί, γι' αυτό τον λόγο υπήρξε μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής, καλώντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Ανω Τιθορέα.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και υπάρχουν εστίες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το βράδυ, τα χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται στο νότιο μέρος θα ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά.

Αναφορικά με την Κάρυστο το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί και έχει μία πορεία ανάμεσα στον Πλατανιστό και στον Αντιά, που βρίσκεται λίγο πιο βορειοανατολικά, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα προσπαθήσουν να την ανακόψουν.

Στην Κέρκυρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση.

Με συνεχείς ρίψεις νερού από ελικόπτερα αλλά και τη διασπορά των πεζοπόρων τμημάτων στο πεδίο, προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η πολιτική προστασία και οι εθελοντές, να σταματήσουν τις αναζωπυρώσεις που εμφανίζονται στις καμένες εκτάσεις του όρους Παντοκράτωρ στην βορειοανατολική Κέρκυρα. Η αγωνία όλων επιτείνεται εξαιτίας της πρόβλεψης των μετεωρολόγων για σφοδρούς ανέμους που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ έως το τέλος της ημέρας.

Το ενδιαφέρον το πρωί της Πέμπτης επικεντρώθηκε στις περιοχές του Λαυκίου και του Αγίου Μαρτίνου ενώ συχνή είναι η αλλαγή των σχεδίων των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, με βάση την αλλαγή της φοράς των ανέμων και τα σημεία που ξεπηδά η φωτιά στα 20.000 στρέμματα που έχουν καεί έως τώρα.

Εκτός από τα δύο πεζετέλ που έχουν ως έδρα την Κέρκυρα, από το αεροδρόμιο του νησιού επιχειρούν και ελικόπτερα. Στα πεζοπόρα τμήμα της πυροσβεστικής έχουν προστεθεί από χθες και οι 50 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας. Έχουν έλθει με στόλο 19 αυτοκινήτων πολλαπλών ρόλων και ειδικό υγειονομικό κλιμάκιο. Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο επικεφαλής τους, Dontsev Kaloian, το συγκεκριμένο τμήμα έρχεται για τρίτη φορά προκειμένου να συνδράμει τη χώρα μας. Οι δύο προηγούμενες φορές ήταν σε φωτιές στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Σχετικά με τη φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v