Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Αλεξανδρούπολη

Εκκενώνονται οι οικισμοί Μοναστηράκι και Δορίσκος. Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης. Τουλάχιστον τρία τα μέτωπα της φωτιάς. Κάηκαν σπίτια και μια εκκλησία σε Αετοχώρι και Πεύκα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Αλεξανδρούπολη

Αντιμέτωπες με τις φλόγες ολόκληρη την νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στην Αλεξανδρούπολη, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από το πρωϊ επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών προς Φέρες. 

Η μεγάλη μάχη στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη δίνεται για δεύτερο 24ωρο ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η πυρκαγία δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης είχε δηλώσει το πρωί στον Σκάι ότι  δεν κινδυνεύει η κοινότητα του Λουτρού, καθώς το μέτωπο που κινούνταν προς το χωριό, κατευθύνεται ανατολικά προς την εθνική οδό. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία μέτωπα φωτιάς. Ο ίδιος, μιλώντας χθες στο Mega, επισήμανε πως η πυρκαγιά οφείλεται σε κεραυνό και ξεκίνησε μετά από μπουρίνι. 

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη πριν από λίγο προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς, εστάλη πριν από λίγα λεπτά. Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η προσπάθεια για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, όμως μετά την τιτάνια μάχη που έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις όλη τη νύχτα, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα προς τα δυτικά και βόρεια και ειδικότερα προς Αγνάντια και Νίψα.

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ προ ολίγου λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή της Μελίας. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται πως σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί. Σπεύδουν τρία ακόμα πλωτά σκάφη. 

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
1 PZL,
2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
υδροφόρα οχήματα,
βυτιοφόρα οχήματα και
οχήματα γενικής χρήσεως.

Πυκνός καπνός έφθασε μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ μηνύματα από το 112 προειδοποίησαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Πέντε σπίτια και μία εκκλησία κάηκαν στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα. Προληπτικά εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί. Πρόκειται για τους οικισμούς Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

Τρεις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ, λόγω αδιαθεσίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας.

Πηγή: ertnews.gr, skai.gr, Θέμα
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v