Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις φλόγες Βοιωτία-Θράκη, συναγερμός για την Πάρνηθα

Στη Δαδιά και τον Ελικώνα τα κυριότερα μέτωπα. Βελτιωμένη η κατάσταση στην Αττική. Αλλη μια νύχτα αγωνίας, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Μάχη διαρκείας για τους πυροσβέστες.

Στις φλόγες Βοιωτία-Θράκη, συναγερμός για την Πάρνηθα

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται για μια ακόμα νύχτα, με τεράστια προβλήματα ειδικά στη Βοιωτία και το Εβρο, όπου ήδη η φωτιά κατατάσσεται ως η καταστροφικότερη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Σε Πάρνηθα και Αυλώνα

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη περιοχή του Αυλώνα.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην Πάρνηθα, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να δίνουν μάχη ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις, οι οποίες εντοπίζονται νοτιοδυτικά της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και κυρίως στο Φρούριο της Φυλής. Οι άνεμοι πλέον έχουν πέσει, γεγονός που βοηθά το έργο της κατάσβεσης.

Κατά τη διάρκεια της μέρας δόθηκε εντολή εκκένωσης της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου Μενιδίου, της περιοχής Μπόσκιζα, καθώς και προειδοποίηση για τους Θρακομακεδόνες.

Το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά, δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Βοιωτία

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Βοιωτία, ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα όπου από νωρίς έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Καλύτερα είναι τα πράγματα στο Κυριάκι. Ενεργή εστία υπάρχει στο ρέμα της Κλεισούρας.

Τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, απειλώντας το δάσος του Ελικώνα, ωστόσο η κατάσταση το βράδυ εμφανίζεται βελτιωμένη.

Εχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και Άγιο Νικόλαο, να παραμένουν σε ετοιμότητα.

Έβρος

Στην ανάσχεση των μεγάλων αναζωπυρώσεων των πύρινων μετώπων νοτιοδυτικά του οικισμού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η πυρκαγιά έφτασε στο χώρο αναψυχής «Κατρατζήδες» ενώ αναπτύχθηκε στο πεδίο και η δύναμη των 56 πυροσβεστών από τη Ρουμανία που συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης με δέκα υδροφόρα οχήματα.

Οι περισσότερες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη Δαδιά, στην Αισύμη και το Σουφλί.

Η αύξηση της έντασης των ανέμων καθιστά δύσκολο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ωστόσο ο βορειοανατολικός άνεμος είναι πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειες να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Δαδιάς, η προστασία του οποίου αποτελεί προτεραιότητα.

Με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών έχουν διαπλατυνθεί οι υφιστάμενες αντιπυρικές ζώνες πέριξ του οικισμού, ενώ έχουν ζητηθεί και δύο προωθητήρες για την περαιτέρω διάνοιξη των αντιπυρικών.

Τα ενεργά μέτωπα του Έβρου στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή της Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Ροδόπη.

Καβάλα

Τις αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν σε Διαλεκτό και Αβραμυλιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.

Η εικόνα είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, έχει κάψει σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

 

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai, Πρώτο Θέμα, ethnos.gr, Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v