Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, συναγερμός για τον Πηνειό

(upd4) Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές. Εικόνες απόλυτης καταστροφής. Το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα επισκέπτεται την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης. Διασώσεις με βάρκες και ελικόπτερα. Αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας.

Εξι οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, συναγερμός για τον Πηνειό

Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές στα σπίτια τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας από την κακοκαιρία Daniel. Οι δύο ηλικιωμένες βρέθηκαν σε διαφορετικά σπίτια και ανασύρθηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ.

Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel είναι 6 νεκροί.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, νεκρός -από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ- εντοπίστηκε ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το Πετρωτό στον Δήμο Δομοκού. Βρέθηκε καταπλακωμένος από φερτά υλικά. Πρόκειται για τον 4ο νεκρό της φονικής κακοκαιρίας.

Tο απόγευμα της Τετάρτης (6/9) εντοπίστηκε νεκρός 82χρονος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, ο οποίος αγνοούνταν. Ο ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από όχημα και τη σορό του εντόπισε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής. Νωρίτερα χθες, ανασύρθηκε νεκρή 87χρονη στη Μαγνησία, ενώ, το πρωί της Τρίτης έχασε τη ζωή του στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο, ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Φόβοι για υπερχείλιση του Πηνειού

Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακρυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται από την κακοκαιρία Daniel και υπερχείλιση του ποταμού.

Εξι αγνοούμενοι

Προειδοποιητικό μήνυμα 112 για εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στάλθηκε στις 21:06 στους κατοίκους στη Φαρκαδόνα.

Για την κακοκαιρία Daniel ενημέρωσε ο Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για απεγκλωβισμό πολιτών. 

Αναλυτικά είπε: «Τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης και όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι-σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά. Εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων 3 του Στρατού, και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 67 άτομα και συγκεκριμένα:

  • 25 άτομα από Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας
  • 27 και 1 μωρό από την Αγία Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου εντοπίστηκαν οι μέχρι το απόγευμα αγνοούμενοι
  • 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.

Οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερά.

Είμαστε εδώ, κοντά τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται σκληρά».

Απεγκλωβισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου (Καρδίτσα και Τρίκαλα) έκαναν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά 10 ελικόπτερα.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι που συνεχίζουν από χθες τους απεγκλωβισμούς. Ειδικότερα  έχουν γίνει μέχρι στιγμής 885 απεγκλωβισμοί.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, υπάρχουν έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας.

Ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από τον Παλαμά με μηχανήματα του στρατού.

Συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας. Το κέντρο επιχειρήσεων θα επισκεφτεί την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από εκεί στη συνέχεια, θα κινηθεί αναλόγως στην περιοχή, όπως γνωστοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου

Η κατανομή έργου είναι η εξής:

  1. Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Α' Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)
  2. Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ, Ανάστ. Μάνος)
  3. Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)
  4. Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος
  5. Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία από το Υπουργείο Τουρισμού)
  6. Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)

Βγήκε ο στρατός στη Θεσσαλία

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης κινητοποιήθηκε και ο στρατός. Από ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

  • 10 εξωλέμβιοι, 1 ΤΟΜΠ κ 2 HUMMER της 32 ΤΑΞΠΖΝ ήδη στον ΠΑΛΑΜΑ.
  • 5 εξωλέμβιοι, κ 1 HUMMER της 32 ήδη σε ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
  • 5 εξωλέμβιοι , 1 ΤΟΜΠ κ 2 ΗUMMER της 32 σε κίνηση για ΑΓΝΑΝΤΕΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
  • 3 λέμβοι προώσεως του 730 ΤΜΧ σε κίνηση για ΠΑΛΑΜΑ.
  • Έναρξη κίνησης από ΣΜΧ 1 λέμβου προώσεως κ 3 πνευστών λέμβων με προστασία προπέλας για ΠΑΛΑΜΑ.
  • Σε διαδικασία φόρτωσης 2 λέμβοι προώσεως του 744 ΛΜΧ ΓΦ (ΤΟΞΟTΕΣ) για κίνηση προς ΠΑΛΑΜΑ.
  • Σε διαδικασία φόρτωσης σε αρματοφορείς του ΣΣΜ 10 ΤΟΜΠ Μ113 για κίνηση προς ΠΑΛΑΜΑ και ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ αντίστοιχα. (Σε ετοιμότητα κινήσεως από τους ίδιους Σχηματισμούς αλλά 10 ΤΟΜΠ).
  • Σε εξέλιξη η κίνηση της Ζ´ ΜΑΚ από Αθήνα με 10 λέμβους.

Hellenic Train: Με λεωφορεία τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Λάρισα 

Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Hellenic Train. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.

«Πνίγηκαν» Πήλιο, Βόλος, Λάρισα και θεσσαλικός κάμπος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλοι οι δήμοι Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και άλλοι τρεις δήμοι στη Λάρισα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές τις τελευταίες δύο ημέρες.  Στο Πήλιο, δρόμοι κόπηκαν στα δύο. Στον Βόλο, δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η χώρα κόπηκε επίσης στα δύο, όταν έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Πήλιο και Βόλο

Τα πάντα είναι καλυμμένα από λάσπη στο Πήλιο και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και βρίσκονται στη θάλασσα. Οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές είναι τεράστιες. Έκκληση κάνουν οι κάτοικοι για φάρμακα και βοήθεια.

Η κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή έχει αφήσει ανυπολόγιστες καταστροφές, πάνω από 200.000 ανθρώπους στον Βόλο και τα προάστιά του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ και δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Νέο μήνυμα 112 στη Λαμία

Νέα μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Λαμίας ειδοποιώντας τους για διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Λαμία έως Κατερίνη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστός ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ από Λαμία έως Κατερίνη λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Μήνυμα του 112 σε Σοφάδες και Παλαμά Καρδίτσας όπως και στην Πύλη Τρικάλων

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Σοφάδες Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους Σοφάδες απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα του 112 εστάλη και στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας και στην Πύλη Τρικάλων, προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. 

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v