Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Pirola, τι γίνεται στην Ελλάδα

Τι αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων.

Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Pirola, τι γίνεται στην Ελλάδα

Αυξάνονται οι χώρες στις οποίες εντοπίζεται η νέα υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.86 ή Pirola του κορωνοϊού. Από 9 στις αρχές του μήνα, έχουν φτάσει τις 21, εκ των οποίων οι 10 είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η κυκλοφορία της Pirola στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε χαμηλά επίπεδα (2%), ενώ μέχρι χθες είχε εντοπιστεί συνολικά στις εξής:

Ελλάδα (5 κρούσματα)*, Βέλγιο (2 κρούσματα), Δανία (17), Γαλλία (11), Γερμανία (1), Ισλανδία (1), Λουξεμβούργο (3), Πορτογαλία (2), Ισπανία (10), Σουηδία (16), Ελβετία (1), Ηνωμένο Βασίλειο (52), Αυστραλία (1), Καναδάς (4), Κίνα (1), Ισραήλ (4), Ιαπωνία (1), Νότια Αφρική (19), Νότια Κορέα (1), Ταϊλάνδη (5) και ΗΠΑ (19).

Ανίχνευση της συγκεκριμένης παραλλαγής έχει αναφερθεί σε δείγματα λυμάτων από πολλές ακόμη χώρες, τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης. Το γεγονός ότι έχει ανιχνευθεί σε διαφορετικές περιοχές, χωρίς να υπάρχει γνωστή επιδημιολογική σχέση με μια κοινή πηγή, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό διασποράς, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της Pirola, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου

Λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων που φέρει, η Pirola είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί.  

Σοβαρή νόσηση

Σε σχέση με τον κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως είναι απίθανο να σχετίζεται με οποιαδήποτε αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές ή να μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσησης.

Ωστόσο, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενες παθήσεις ενδέχεται να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα στην περίπτωση που μολυνθούν

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v