Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιγριπικός εμβολιασμός με ιατρική συνταγή φέτος

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που αντιδρά, καθώς είχε στείλει επιστολή προς την αν. υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να ισχύει και φέτος ό,τι και πέρυσι.

Αντιγριπικός εμβολιασμός με ιατρική συνταγή φέτος

Ιατρική συνταγή απαιτείται φέτος για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, καθώς δεν επαναλαμβάνεται η περυσινή απόφαση για απ' ευθείας χορήγηση από τα φαρμακεία.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το προεδρείο του οποίου είχε στείλει επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη να ισχύει και φέτος ό,τι και πέρυσι.

Με σημερινή ανακοίνωση, ο ΠΦΣ εκφράζει τη διαμαρτυρία του, επειδή με τη σχετική εγκύκλιο της κ. Αγαπηδάκη καταργείται για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο η διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τον φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά.

Το προεδρείο του ΠΦΣ τονίζει πως πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία διαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Από τον ΠΦΣ εκφράζεται το ερώτημα τι έχει αλλάξει και:

  1. Aναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές Υγείας,
  2. Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.

Ο Π.Φ.Σ. είναι πάντα στις επάλξεις για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας. Όταν η κυβέρνηση ζήτησε την στήριξη των φαρμακοποιών για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εμείς συνεισφέραμε τα μέγιστα.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων Υγείας.

Πληροφορίες υπουργείου Υγείας

Πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως "έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει".

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό εφέτος θα ισχύσουν τα εξής:

  1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
  2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μία προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: Αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται, πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
  3. Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
  4. Το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
  5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Έως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο, όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.
  6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την υγεία τους.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v