Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Αύξηση στις εισαγωγές, 48 νέοι θάνατοι

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των θανάτων από CoViD όπως καταγράφεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Στους 38 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα σε Ηράκλειο, Χανιά, Περιφέρεια Αττικής.

Κορωνοϊός: Αύξηση στις εισαγωγές, 48 νέοι θάνατοι

Μεγάλος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των θανάτων λόγω Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, παρά την μικρή μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη καταμέτρηση. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τους 974.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ, 48 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, 38 παραμένουν διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές έφτασαν τις 974.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.673.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο περιλαμβάνεται , χωρίς, πάντως, να έχουν δηλωθεί άλλα σοβαρά κρούσματα.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:



Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή είναι η XBB.1.5 ή Κράκεν (38%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (28%) και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος με 27%.

Έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά 19 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 ή Pirola. Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Λύματα

Μεγάλη αύξηση κατά 171%, καταγράφεται στο ιικό φορτίο στα λύματα του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη στο μέσο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε τέσσερις περιοχές και σταθεροποιητική τάση σε δύο.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+171%) και στα Χανιά (+45%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Περιφέρεια Αττικής (+23%).

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-39%) και στη Λάρισα (-37%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-21%) και στην Ξάνθη (-28%).

Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (+5%) και στα Ιωάννινα (+7%).

Επισημαίνεται ότι η μεταβολή στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην πόλη του Βόλου έχει υπολογιστεί σε σύγκριση με την εβδομάδα 38/2023 (18-24/09/2023), γιατί δεν αναλύθηκαν δείγματα την εβδομάδα 39/2023 λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης αυτή την εβδομάδα αναφοράς (40/2023), δε δίνονται αποτελέσματα για την πόλη της Πάτρας, γιατί δεν διεξήχθησαν αναλύσεις λόγω τεχνικών δυσκολιών.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v