Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια ταρακούνησε την Αθήνα

Εξι χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα. Λέκκας: Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια ταρακούνησε την Αθήνα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, σημειώθηκε πριν από λίγο. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν 5 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε τον ίδιο σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική.

Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση, 11 χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας, και ακολούθησε άλλη μια στις 8:33, μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Ευθύμιος Λέκκας: Πιθανόν να είναι η οροφή, η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς

Για τον σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου - Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις, επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v