Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ απεργιών ξεκινά η ομοσπονδία ενέργειας

«Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως με την Helleniq Energy, θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ το Δημόσιο απεμπολεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στη ρύθμιση θεμάτων ενέργειας», αναφέρει ανακοίνωση. Χρονοδιάγραμμα και αιτήματα.

Μπαράζ απεργιών ξεκινά η ομοσπονδία ενέργειας

Απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου και κλιμακώνονται έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου αποφάσισε Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ).

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 18.12.2023, η ΠΟΕ κηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις στις εταιρείες του κλάδου, ως εξής:

  • 24ωρη απεργία την Τρίτη 19/12/23 και ώρα 07:00 έως την Τετάρτη 20/12/23 και ώρα 06:59
  • 48ωρη απεργία την Τετάρτη 20/12/23 και ώρα 07:00 έως την Παρασκευή 22/12/23 και ώρα 06:59
  • 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28/12/23 και ώρα 07:00 έως την Παρασκευή 29/12/23 και ώρα 06:59
  • 5νθήμερη απεργία την Τρίτη 02/01/24 και ώρα 07:00 έως την Κυριακή 07/01/24 και ώρα 06:59

«Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως συνέβη πρόσφατα και με την περίπτωση της Helleniq Energy, αφενός θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, και επιπλέον συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα, καθώς έτσι το Δημόσιο απεμπολεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και μέσω της συμμετοχής του στις επιχειρήσεις ενέργειας, με σκοπό τη ρύθμιση των θεμάτων ενέργειας υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας», αναφέρει ανακοίνωση.

«Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας αλλά και για τη διατήρηση και διεύρυνση της συμμετοχής του Δημοσίου στις επιχειρήσεις του κλάδου της ενέργειας, είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Παρά το γεγονός ότι πλέον έχουν εκλείψει οι σχετικές συνθήκες που επέβαλαν τις μνημονιακές υποχρεώσεις στη χώρα, αλλά και ότι η δημοσιονομική κατάσταση επιτρέπει όχι μόνο τη διατήρηση του ποσοστού του Δημοσίου στις εταιρείες του κλάδου, αλλά και της επανόδου σε αυτό του ποσοστού που κατείχε προ μνημονίων, εξακολουθούμε και βιώνουμε στον κλάδο της ενέργειας περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ», προσθέτει.

«Είναι δε τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός, ότι το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την εκποίηση ποσοστών μετοχών σε επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είναι «προβληματικές», αλλά είναι κερδοφόρες και αποτελούν πηγή εσόδων για το Δημόσιο».

Τα αιτήματα

  1. Να σταματήσει η οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και διάθεση μετοχών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις του κλάδου της Ενέργειας.
  2. Διαφύλαξη του δημοσίου και κοινωνικού ελέγχου της ενέργειας στη χώρα
  3. Προάσπιση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο και των θέσεων εργασίας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων μελών καλούνται από την ομοσπονδία να σχεδιάσουν την παραπάνω απεργιακή κινητοποίηση σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και να φροντίσουν υπεύθυνα για:

  • Καθορισμό προσωπικού Ασφαλείας
  • Κάλυψη και αντιμετώπιση ζωτικών αναγκών του Κοινωνικού Συνόλου
  • Περιφρούρηση Απεργίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v