Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid: Υφεση στους σκληρούς δείκτες με 32 θανάτους

Τι καταγράφεται στη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Τρεις θάνατοι από γρίπη, υποχώρηση του φορτίου κορωνοϊού στα λύματα, πλην Κρήτης.

Covid: Υφεση στους σκληρούς δείκτες με 32 θανάτους

Τάσεις υποχώρησης παρουσιάζουν οι σκληροί δείκτες του νέου εβδομαδιαίου επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ. Οι θάνατοι από Covid και γρίπη μειώνονται σταδιακά.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων σε Covid και γρίπη παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν στη χώρα μας 32 θάνατοι ασθενών με Covid (διάμεση ηλικία 85 έτη) και 3 θάνατοι ασθενών με γρίπη.

Οι εισαγωγές στα τμήματα Covid έφτασαν τις 439 και οι διασωληνωμένοι τους 45.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή του κορωνοϊού ήταν η JN.1 (61%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (19%).

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 38.746 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς τη 14η θέση, με 358 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Επίσης, καταγράφηκαν 9 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή της επιτήρησης έχουν νοσηλευθεί 104 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 36 θάνατοι.

H θετικότητα RSV παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Λύματα

Η εικόνα στα λύματα είναι γενικά θετική, καθώς στο σύνολο των περιοχών το ιικό φορτίο έχει πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με εξαίρεση δύο περιοχές της Κρήτης.

Αυξητική τάση παρατηρήθηκε στα Χανιά (+155%) και στο Ηράκλειο (+73%), ενώ πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε 7 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-65%), στη Λάρισα (-53%), στα Ιωάννινα (-45%), στην Ξάνθη (-38%), στον Βόλο (-35%), στη Θεσσαλονίκη (-30%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αττική (-15%).

ΠΗΓΗ: Iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v