Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεισόδια με μολότοφ και δακρυγόνα σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη

Επεισοδιακές οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την τραγωδία στα Τέμπη, με μολότοφ, πέτρες και χημικά. Τέσσερις προσαγωγές στη Βουκουρεστίου. Παρέλυσε νωρίτερα το κέντρο της Αθήνας.

Επεισόδια με μολότοφ και δακρυγόνα σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη

Επεισόδια με μολότοφ και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία έλαβαν χώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα, στην πορεία της ΑΔΕΔΥ.

Συνολικά, σύμφωνα με την αστυνομία, στην πορεία τα συγκεντρωμένα άτομα ήταν περί τα 20.000, ενώ νωρίτερα στη Βουκουρεστίου έγιναν 4 προσαγωγές καθώς βρέθηκαν μέσα σε σακίδια μολότοφ.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου άτομα που συμμετείχαν στις πορείες, τη στιγμή που έφθασαν έξω από τον ΟΣΕ πέταξαν πέτρες και μολότοφ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατευθύνθηκε προς την Εγνατία, όπου στο ύψος της Αριστοτέλους συνεχίζονται τα επεισόδια με πέτρες και χρήση χημικών, και η άλλη κατευθύνθηκε προς τα πανεπιστήμια.

Επεισόδια καταγράφηκαν και έξω από το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή την τραγική επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικάτων.

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας», η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί αυτή την ώρα απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος διεκδικώντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις-κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας», μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποιούν στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Με δύο συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία Ταχυδρομείου από την ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται η σημερνή 24ωρη πανελλαδική απεργία στην πόλη.

Με την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων θα ακολουθήσει πορεία προς τον ΟΣΕ Λάρισας, όπου το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει τοποθετήσει μεταλλική πλακέτα αφιερωμένη στο γεγονός και στους ανθρώπους που χάθηκαν στον χώρο της πλατείας, η οποία θα αποκαλυφθεί σήμερα. Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία παρίσταται και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τον χώρο της τραγωδίας.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας αλλά και στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κ.λπ. συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, μαθητές αλλά και φοιτητές, οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.

Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν, ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους φορείς όπως της υγείας και της παιδείας. Οι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Νωρίτερα, στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας στον Μασταμπά, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, τρένα και Προαστιακός λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών».

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά στάθηκε απέναντι στον Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς, οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν "όρθιο" τον Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια "φωνάζουν" προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι 12:00 με 4:00 το απόγευμα.

Οι κύριες διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
  • Επαναφορά των Δώρων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.

ΑΔΕΔΥ: Στα δικαστήρια οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την προσφιλή της αντεργατική πολιτική, προσέφυγε στα δικαστήρια, για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία εργαζομένων και κλάδων της Πολιτικής Αεροπορίας και, συγκεκριμένα, όσων ανήκουν στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στην Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και στην Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας, μία απεργία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανελλαδικής δημοσιοϋπαλληλικής απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα (35 Εργατικά Κέντρα, δεκάδες Ομοσπονδίες κ.λπ.)», επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Και προσθέτει: «Ο αυταρχικός, αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Κατέθεσε αγωγές κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΥΠΑ, για να βγει παράνομη η απεργία στις 28/2, όχι γιατί προκήρυξαν απεργία, αλλά γιατί τόλμησαν να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτήν και γιατί κατέθεσαν πρόταση για προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να μη δημιουργηθεί χάος και κίνδυνοι στην αεροναυτιλία και ζήτησαν από την ΥΠΑ να βγάλει notam, δηλαδή σχετική οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες.

Με μία προσχηματική επιχειρηματολογία και διαδικασία, έναν χρόνο μετά το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, κυβέρνηση και διοίκηση πήγαν στα δικαστήρια τους εργαζόμενους στην Πολιτική Αεροπορία, αδιαφορώντας προκλητικά για τα αιτήματα για πλήρη στελέχωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση όλων των κρίσιμων υπηρεσιών της.

Για άλλη μία φορά, "κλείνουν τα αυτιά τους", όπως έκαναν και με τα σωματεία και τους συνδικαλιστές των σιδηροδρόμων».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα στην απεργία. Η προκηρυγμένη απεργία από το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, την ΑΔΕΔΥ, καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε όλες τους υπηρεσίες και τους φορείς τους Δημοσίου», διευκρινίζει η ΑΔΕΔΥ και καλεί όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να πράξουν το αυτονόητο συνδικαλιστικό καθήκον τους και να συμμετέχουν στην απεργία.

«Η κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία όχι μόνο δεν θα περάσει, αλλά θα γυρίσει και μπούμερανγκ σε όλους όσοι νομίζουν ότι με αυτήν θα ξεμπερδέψουν με το εργατικό λαϊκό κίνημα», τονίζει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v