Καταγγελία για «απάνθρωπη νοσηλεία» ανηλίκου με αυτισμό

Ο 17χρονος βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα. Αναδεικνύεται και πάλι η ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής-κρατικής φροντίδας και πρόνοιας, σε περιπτώσεις ΑμεΑ, καταγγέλλει ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία.

Καταγγελία για «απάνθρωπη νοσηλεία» ανηλίκου με αυτισμό

Λίγες μέρες μετά την μαζική συμμετοχή των πολιτών της Χίου στον αγώνα δρόμου για τον αυτισμό, αίσθηση προκαλεί καταγγελία σχετικά με την μεταγωγή, με εισαγγελική εντολή, 17χρονου μαθητή με αυτισμό σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου φέρεται να βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα με ιμάντες.

Για το περιστατικό υπήρξε παρέμβαση από τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος, με ανακοίνωσή του καταγγέλει «απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και μεταφοράς σε γνωστό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο» για τον 17χρονο μαθητή και ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση.

«Στο πλαίσιο της ιατρικής παρέμβασης, το παιδί δέθηκε με ιμάντες χειροπόδαρα πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι… Εύκολα φαντάζεται κανείς τις επιπτώσεις σε ένα παιδί με αυτισμό σε τέτοιες συνθήκες» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.

Όπως σημειώνουν, ο συγκεκριμένος μαθητής με αυτισμό, μεταφέρθηκε στην Αθήνα με εισαγγελική εντολή, λόγω μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς ιατρούς και να του δοθεί κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Βρέθηκε, όμως, σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου, μετά την υπερένταση του ταξιδιού, που έγινε με συνοδεία αστυνομικού, δεμένο με ιμάντες στο κρεβάτι του ψυχιατρικού νοσοκομείου, από τους οποίους φέρεται να λύθηκε μόλις σήμερα, Δευτέρα.

«Απαιτούμε άμεσα να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό που δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά», τονίζει ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία. «Αναδεικνύεται και πάλι η ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής-κρατικής φροντίδας και πρόνοιας, έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης, θεραπευτικής προσέγγισης και εκπαίδευσης, σε περιπτώσεις ΑμεΑ, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, πρώτα και κύρια στο νησί μας. Η διαχείριση του αυτισμού αφορά όλες τις διαβαθμίσεις του και όχι μονάχα τις πιο ήπιες”.

Ως σωματείο – καταλήγει η ανακοίνωση – “στεκόμαστε συμπαραστάτες στην οικογένεια και το παιδί. Αγωνιούμε, γι’ αυτό και ζητάμε να απαντηθούν τα εξής:

  • Υπό ποιες συνθήκες έγινε η μεταγωγή; 
  • Υπήρχε ανάλογο επιστημονικό προσωπικό στη συνοδεία;
  • Γιατί δεν νοσηλεύτηκε στην Ψυχιατρική Κλινική Χίου;

Έχουν ενημερωθεί σε ό,τι αφορά το συμβάν η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και η Κοινωνική Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου;”.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v