Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάχτη 6,5 χιλιάδες σπάνια βιβλία στη Λέσβο

Κάηκε ολοσχερώς το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη», που φιλοξενούσε τόμους και χειρόγραφα από τον 18ο αιώνα. «Κάηκε ολόκληρη η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας».

Στάχτη 6,5 χιλιάδες σπάνια βιβλία στη Λέσβο

Ολοσχερώς καταστράφηκε από φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα χθες κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα στη θέση «Χάνια» της Καλλονής Λέσβου, στο οποίο κατά κύριο λόγο στεγαζόταν οι δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη». Στο κτίριο ιδιοκτησίας του ιδρύματος Μουμτζή, με αντικείμενο την υποστήριξη του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, στεγαζόταν επίσης ο ΕΘΟΚ (Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος Καλλονής) και το βεστιάριο του σωματείου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλλονής, αλλά και τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και οι δράσεις συλλόγου σκακιστών.

Μαζί με το κτίριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» Αριστόβουλο Ελευθερίου, «έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπανίων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεις από τις αρχές του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας. Κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα, διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλίες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργών, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τόπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής».

Ας σημειωθεί ότι οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» ήταν κλειστές από τις αρχές Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v