Το μανιφέστο των ευρωσυνδικάτων ενόψει ευρωεκλογών

Κάλεσμα στα κόμματα και τους υποψηφίους να υιοθετήσουν σημαντικές δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων καλύτερες θέσεις εργασίας και εισόδημα, τερματισμό της επισφαλούς εργασίας, βελτίωση συνθηκών δουλειάς, απόρριψη της λιτότητας.

Το μανιφέστο των ευρωσυνδικάτων ενόψει ευρωεκλογών

Η ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα τις βασικές αρχές και τους στόχους της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) ενόψει τον προσεχών ευρωεκλογών.

Η ΣΕΣ, μέσα από το Μανιφέστο της καλεί τα κόμματα και τους υποψηφίους να υιοθετήσουν σημαντικές δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων καλύτερες θέσεις εργασίας και εισόδημα, τερματισμός της επισφαλούς εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, απόρριψη της λιτότητας, ορθή προσέγγιση της μετανάστευσης και του ασύλου καθώς και δικαιότερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη.

Δεσμεύσεις

Στις 12 δεσμεύσεις για μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους, τονίζονται τα εξής μεταξύ άλλων: 

«Υπεράσπιση και ενίσχυση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κύρια τα δικαίωματα του συνδικαλίζεσθαι, της απεργίας, της πρόσβασης των συνδικάτων στους χώρους εργασίας, και της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Αύξηση της κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων, με μια φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς με στόχο την κάλυψη κατά 80% και της Οδηγίας για τη Μισθολογική Διαφάνεια των φύλων.

Ενίσχυση της δημοκρατίας στην εργασία κατά κύριο λόγο μέσα από την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου της ΕΕ για την ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή καθώς και την πλήρη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Βελτίωση και επέκταση της νομοθεσίας της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για μηδενικούς θανάτους στην εργασία ή εξαιτίας της εργασίας, όπου θα συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις των οικιακών βοηθών.

Αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και της διαδικτυακής παρενόχλησης και διαπόμπευσης στην εργασία μέσω Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Εισαγωγή νομοθεσίας της ΕΕ που να καθορίζει τα όρια θερμοκρασίας στην εργασία.

Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ενίσχυση των υπηρεσιών επιθεώρησης του εργατικού και κοινωνικού δικαίου αλλά και των μηχανισμών καταγγελιών. Να διασφαλιστεί ο τερματισμός όλων των μορφών έμφυλης βίας στον κόσμο της εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου.

Να απορριφθεί η επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας και να προωθηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο με επίκεντρο την πραγματική οικονομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αξιοπρεπή εργασία και την αναδιανομή μέσω δίκαιης και προοδευτικής φορολογίας.

Να διασφαλιστεί η αναθεώρηση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης που θα εμπεριέχει τον τερματισμό του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ και τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την επίτευξη των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Να παρέχεται στα κράτη μέλη ο απαραίτητος χώρος ελιγμών για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για μια δίκαιη διπλή μετάβαση. Να εφαρμοστεί μια νέα δημοσιονομική ικανότητα για επενδύσεις, ένα ταμείο κυριαρχίας της ΕΕ για δίκαιη κοινωνικοοικονομική μετάβαση και κοινά αγαθά που δεν θα αφήνει πίσω κανέναν άνθρωπο και καμία περιοχή.

Να ρυθμιστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αγορές ενέργειας και τροφίμων και να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία.

Να καταπολεμηθούν η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή και να διασφαλιστεί η φορολόγηση των υπερκερδών».

* Δείτε το Μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με τίτλο "επιτυγχάνοντας μία δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους", στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v