Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένωση Παθολόγων: Νέες εκπλήξεις από το υπουργείο Υγείας

"Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Όχι στα οριζόντια τιμωρητικά μέτρα και απειλές επίταξης γιατρών", διαμαρτύρεται η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας.

Ένωση Παθολόγων: Νέες εκπλήξεις από το υπουργείο Υγείας

«Νέες εκπλήξεις από το υπουργείο Υγείας έρχονται να ταράξουν τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), με αφορμή τις προειδοποιήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για κυρώσεις σε ιδιώτες παθολόγους που δεν στηρίζουν το ΕΣΥ σε «άγονες» περιοχές.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού», επισημαίνει η ΕΕΠΕ, απαντώντας στις έμμεσες προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας για επανεξέταση του δικαιώματος χρήσης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ σε όσους ιδιώτες αδιαφορούν για τις ελλείψεις παθολόγων στο νοσοκομείο της περιοχής τους. «Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πώς θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη», σημειώνει η Ένωση Παθολόγων και προσθέτει:

«Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν το μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους».

Η ΕΕΠΕ κάνει λόγο για απειλές επίταξης γιατρών, παρατηρώντας πως «αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτηθήκανε» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει».

Η ΕΕΠΕ σημειώνει πως «η αποψίλωση του Ε.Σ.Υ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία. Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό», και καταλήγει:

«Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με αποτέλεσμα να μη παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμιά Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.

Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στο φόβο της εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ.
Έχουμε επανειλημμένα γίνει μάντεις κακών προκαλώντας και την δυσφορία των διοικούντων αφού μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου.

Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζουμε εκ νέου την διάθεση μας για συνεργασία όπου και όποτε μας ζητηθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v