Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αμοργό

Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες με τρεις νέες σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά το πρωί του Σαββάτου. Τι αναφέρει ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Σήμερα η απόφαση για τα σχολεία.

Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αμοργό

Νέα σεισμική δόνηση, 4,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 11: 00 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Προηγήθηκαν άλλες δύο δονήσεις: 4,6 Ρίχτερ στις 10:36 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και 4, 1 Ρίχτερ στις 10:56 10 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Τα ξημερώματα είχαν καταγραφεί δύο δονήσεις 4,4 και 4,1 Ρίχτερ. 

Σήμερα το πρωί συνεδριάζουν και οι δύο Επιτροπές (του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου) προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις.

Μάλιστα αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ

Την εκτίμηση ότι η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς και τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη του φαινομένου, περιγράφει η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σχετικά με τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο.

«Η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός», αναφέρεται στην ανάλυση και προστίθεται ότι «ο ρυθμός σεισμικότητας έως και τις 4 Φεβρουαρίου ήταν αυξανόμενος,  ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό».

Σχετικά με τα ενδεχόμενα περαιτέρω εξέλιξης του φαινομένου, η ανάλυση αναφέρει:

«Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας. Η φαινομενική κορύφωση της δραστηριότητας στις 3 Φεβρουαρίου και η σταδιακή της μείωση έως τις 6 Φεβρουαρίου, συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση που λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, «δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».

«Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς», επισημαίνεται.

Ακόμη, εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι δυνατότητες ανιχνευσιμότητας μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθούν, και οι αβεβαιότητες εντοπισμού των υποκέντρων να μειωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς όλοι οι φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων εργάζονται για την πύκνωση του δικτύου τοπικών σταθμών. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας καθώς και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας, καθώς και της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, πρόκειται να μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v