Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: "Θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις"

"Χωρίς αμφιβολία, οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια", επισήμανε ο κ. Σπύρος Καπράλος, στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών που οργανώνει ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Καπράλος: Θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις
"Χωρίς αμφιβολία, οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια", επισήμανε ο κ. Σπύρος Καπράλος, στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών που οργανώνει ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, άρχισαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, που οργανώνει ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου παρουσίασαν τις προοπτικές των αγορών τους ο κ. Stere Farmache, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου, η κ. Gordana Dostanic, διευθύνουσα σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου, ο κ. Roberto Motusic, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Ζάγκρεμπ και ο κ. Huseyin Erkan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
 
Παράλληλα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες από κάθε χρηματιστήριο από αυτά που αναφέρθηκαν παρουσίασαν τη στρατηγική τους και τα επενδυτικά τους σχέδια σε περισσότερα από 200 άτομα τα οποία βρέθηκαν στο Porto Carras για να παρακολουθήσουν το συνέδριο.

Ο κ. Σπύρος Ι. Καπράλος, ως πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), σε ομιλία του η οποία άνοιξε και τις εργασίες του συνεδρίου, μίλησε για τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο των κεφαλαιαγορών και για το νέο περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται μετά την απελευθέρωση των αγορών.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Καπράλος είπε τα εξής:

"Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, τα χρηματιστήρια προχωρούν σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει να βρει νέους τρόπους για να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την ποιότητα των διασυνοριακών συναλλαγών. Χωρίς αμφιβολία, οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Κοιτάζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι η αποτελεσματικότητα στην σύναψη διασυνοριακών συναλλαγών έχει προτεραιότητα για τα περισσότερα χρηματιστήρια. Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τα χρηματιστήρια της περιοχής μας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα και να κάνουν το επόμενο βήμα προς το αύριο. Πρέπει να προωθήσουμε τις συγχωνεύσεις και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των επενδυτών στις αγορές μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ενιαία αγορά στην περιοχή για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέα κεφάλαια."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλάβει τρία θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, τα οποία ανέπτυξαν ειδικοί του είδους.
 
Συγκεκριμένα, ο κύριος Tony Raw, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FTSE για την περιοχή, μίλησε για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν τα χρηματιστήρια, προκειμένου να συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα κατάταξης των αγορών.

Ο κύριος Tomas Kindler, διευθύνων σύμβουλος της Link Up Markets, από την πλευρά του, παρουσίασε τη νέα κοινοπραξία εκκαθάρισης συναλλαγών, στην οποία συμμετέχει και το Ελληνικό Αποθετήριο ως ιδρυτικό μέλος και για τα πλεονεκτήματα που παρέχει στον επενδυτή.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου με παρουσιάσεις που θα πραγματοποιήσουν οι κ. Andrej Sketa, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνας, Jalil Tarif, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Αμμάν, Mohammed Omran, αντιπρόεδρος του χρηματιστηρίου της Αιγύπτου, Milan Bozic, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Μπάνια Λούκα, Victor Papazov, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σόφιας, Νώντας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και Nedeljko Suskavcevic, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του χρηματιστηρίου του Μαυροβουνίου.

Επίσης, ο κύριος Parm Sangha, διευθυντής ανάπτυξης πωλήσεων της CISCO, θα τονίσει την ανάγκη για επενδύσεις των χρηματιστηρίων σε τεχνολογία, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Στόχος του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών είναι να αναδειχτούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στα χρηματιστήρια της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά συμμετέχουν εισηγμένες εταιρίες από τις αγορές της περιοχής και θεσμικοί επενδυτές που συναντώνται με στελέχη των εταιριών αυτών.

* Η ομιλία του κ. Σπύρου Καπράλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v