Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: Προσωρινά μέτρα για ανοιχτές πωλήσεις

Σε ισχύ από 24/9 τα μέτρα της Ε.Κ. για τις ανοιχτές πωλήσεις. Επανέρχεται το flagging και επιβάλλεται η γνωστοποίηση short θέσεων σε μετοχή όταν υπερβαίνει το 0,10% των τίτλων της εταιρίας. Επερώτηση από το ΠΑΣΟΚ.

ΕΚ: Προσωρινά μέτρα για ανοιχτές πωλήσεις
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές και συνεκτίμησε τις ειδικότερες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, αποφάσισε τη λήψη προσωρινών μέτρων που αφορούν στις ανοιχτές πωλήσεις (short selling) με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και την εν γένει προστασία της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το euro2day σε σχετικό άρθρο της 22ας Σεπτεμβρίου είχε αποκαλύψει ότι η Ε.Κ. δεν θα προχωρήσει σε καθολική κατάργηση του short selling.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε κατά τη σημερινή του 485η συνεδρίαση τα εξής: 

- Tα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διενεργούν ανοιχτές πωλήσεις μετοχών οφείλουν να το δηλώνουν κατά την καταχώριση της σχετικής εντολής πώλησης στο σύστημα συναλλαγών (flagging). 

- Στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών θα δημοσιεύονται καθημερινά: (α) το ύψος των ανοιχτών πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συγκεντρωτικά ανά μετοχή και (β) ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δανεισμού. 

- Τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία αποκτούν αρνητική θέση (short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εκδότριας εταιρίας, οφείλουν να γνωστοποιούν τη θέση αυτή άμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να τη δημοσιοποιούν στο επενδυτικό κοινό, μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το αργότερο την επόμενη ημέρα από την υπέρβαση του εν λόγω ορίου. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για κάθε μεταβολή του ποσοστού αυτού.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από αύριο, 24 Σεπτεμβρίου, και ισχύουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα που εκτελούν εντολές για λογαριασμό πελατών οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους που προβαίνουν σε πωλήσεις μετοχών είναι σε θέση να παραδώσουν εγκαίρως στην εκκαθάριση τις πωληθείσες μετοχές.

Επερώτηση από το ΠΑΣΟΚ

Επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ρωτώντας γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προχώρησε σε περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων.

Ειδικότερα, το κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:

"Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Περιορισμοί των ανοιχτών πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Ως γνωστόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τον "έλεγχο" του short selling στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 23/9/2008.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ε.Κ., αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές και συνεκτίμησε τις ειδικότερες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, αποφάσισε τη λήψη προσωρινών μέτρων που αφορούν τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και την εν γένει προστασία της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Τα μέτρα αυτά εμφανίζονται ιδιαίτερα περιορισμένα και δειλά σε σύγκριση με τις κινήσεις απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων (επί χρηματοοικονομικών τίτλων τουλάχιστον) στις αγορές των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Ελβετίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο).

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η συνέχιση (και όχι η απαγόρευση) της πρακτικής των ανοικτών πωλήσεων στην ελληνική αγορά, παρά τις ιδιομορφίες που η τελευταία εμφανίζει:
Α. Σημαντικά χαμηλότερο βάθος σε σχέση με τις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης
Β. Το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος τραπεζικών τίτλων στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη και κατά συνέπεια στα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαπραγματεύονται.
Γ. Το μεγάλο ειδικό βάρος των τραπεζών στη σύνθεση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών αλλά και στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Είναι σαφές ότι σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, η υποτιμητική κερδοσκοπία εμφανίζεται ενισχυμένη και ασκεί πιέσεις στις αξίες της μεγάλης μάζας επενδυτών που προσβλέπουν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς. Κατά συνέπεια, ο ρόλος και οι δράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρέπει να προσαρμοσθούν στις συνθήκες αυτές.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προχώρησε σε περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων (ιδιαίτερα στις μετοχές χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων) όπως έγινε και σε άλλες χώρες;

Δεδομένης της ευαισθησίας του Γ.Δ.Χ.Α. στις διακυμάνσεις των χρηματοοικονομικών εταιρειών, ποια πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να αποτρέψει πιθανές κερδοσκοπικές πρακτικές;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v