Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβαθμίζει ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς

Σε υποβάθμιση των προοπτικών των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε "αρνητικές" από "σταθερές" προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Fitch: Υποβαθμίζει ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς
Σε υποβάθμιση των προοπτικών των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε "αρνητικές" από "σταθερές" προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Proton Bank, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση αυτή προκειμένου να αντανακλώνται οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε ένα αυξανόμενα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον.

Παράλληλα, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους, καθώς το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη επιδεινώνεται με ταχύ ρυθμό.

Ο διεθνής οίκος μείωσε παράλληλα την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Eurobank σε "A-" από "Α", επικαλούμενος "επιπτώσεις από τις απότομες προσαρμογές του λειτουργικού περιβάλλοντος στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η τράπεζα".

Για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, πάντως, δεν προέβη σε αλλαγές στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Πρόβλημα το λειτουργικό περιβάλλον

Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο οίκος επισημαίνει ότι η υποβάθμιση υπονοεί ότι το λειτουργικό περιβάλλον της τράπεζας θα παραμείνει απαιτητικό μεσοπρόθεσμα (τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό) προσθέτοντας πίεση στην χρηματοοικονομική επίδοση και στην ποιότητα ενεργητικού. Με θετικά λόγια αναφέρεται ο οίκος, μεταξύ άλλων για τον περιορισμό του κόστους της Πειραιώς και τις ήπιες ανάγκες αναχρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσει το 2009.

Παρόμοιος είναι και ο λόγος της υποβάθμισης των προοπτικών της Alpha Bank, για την οποία αναφέρεται σε «αυξημένη πίεση στη χρηματοοικονομική επίδοση και την ποιότητα ενεργητικού» στην Ελλάδα αλλά κυρίως στη Ν.Α. Ευρώπη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες ισορροπούνται από το καλό εγχώριο franchise της τράπεζας, τη βελτιωμένη καταθετική βάση και την ισχυρή κεφαλαιοποίηση.

Οι δυσκολίες του περιβάλλοντος όπου λειτουργεί επισημαίνονται και για τη Eurobank από τη Fitch, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις δραστηριότητες της τράπεζας στη Ν.Α. Ευρώπη. Η διοίκηση λαμβάνει μέτρα για την κατάσταση, ενώ οι εικαζόμενες από τον οίκο χειρότερες προοπτικές σχετίζονται με τους κινδύνους της υπεράσπισης των τρεχουσών χρηματοοικονομικών επιδόσεων και του ρίσκου της δραστηριοποίησης στη Ν.Α. Ευρώπη.

Οι «αρνητικές προοπτικές» της Εθνικής Τράπεζας σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα στην Τουρκία και τη Ν.Α. Ευρώπη. Τα έσοδα, προβλέπει η Fitch θα τεθούν υπό σημαντική πίεση, καθώς οι όγκοι επιβραδύνονται και ο έλεγχος του κόστους αναδεικνύεται σε «κλειδί». Οι αρνητικές αυτές τάσεις ωστόσο, αναφέρει ο οίκος αντισταθμίζονται από την ηγετική θέση της Εθνικής στην Ελλάδα τόσο στις καταθέσεις όσο και στις περισσότερες κατηγορίες δανείων, την καλή ρευστότητά της, την κεφαλαιακή επάρκεια και τις διαφοροποιημένες πηγές εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v