Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα... μπουμπούκια της Σοφοκλέους!

Κλάδοι που φάνταζαν Ελντοράντο τέθηκαν εκτός μόδας, φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια κατέληξαν σε τραγωδία, δεκάδες μετοχές αποσύρθηκαν από το ΧΑ. Ποιες μετοχές μας άφησαν... χρόνους από το 1999 μέχρι σήμερα.

Τα... μπουμπούκια της Σοφοκλέους!

Δέκα χρόνια πέρασαν από το σκάσιμο της φούσκας του 1999 και από τότε μέχρι σήμερα πολλά ήταν τα πράγματα που άλλαξαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους (άλλαξε και η ίδια η Σοφοκλέους, που μεταφέρθηκε στη Λεωφόρο Αθηνών).

Κλάδοι που φάνταζαν Ελντοράντο τέθηκαν εκτός μόδας, πλήθος φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια κατέληξαν σε τραγωδία και δεκάδες μετοχές που κάποτε οι επενδυτές στριμώχνονταν να «πιάσουν στο limit up» τελικά καταποντίστηκαν και αποσύρθηκαν από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Μιλάμε για τα «μπουμπούκια» της Σοφοκλέους...

- Ο κλάδος της πληροφορικής είχε θεωρηθεί χρυσάφι κατά την προηγούμενη δεκαετία, με αποκορύφωμα τα περί νέας οικονομίας που τόσο πολύ συζητήθηκαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έως και το 2000. Οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ωστόσο η συνέχεια κάθε άλλο παρά ανάλογη ήταν. Είχαμε, λοιπόν, τα «ναυάγια» της Πουλιάδης (του μεγαλύτερου τότε ομίλου στον κλάδο), της Informatics, της Intersat, της Datamedia, ενώ Ipirotiki και Emphasis έκλεισαν μέσα σε 15 ημέρες μετά την αυτοκτονία του βασικού μετόχου της πρώτης και τον περίεργο θάνατο (δυστύχημα ή δολοφονία;) του βασικού μετόχου της δεύτερης. Η τραγωδία των επενδυτών του κλάδου δεν σταματά σε αυτές τις μετοχές, καθώς σε δυσχερή θέση βρίσκεται σήμερα και η τέως πρωταγωνίστρια Altec, η οποία με τη σειρά της είχε απορροφήσει τις εισηγμένες Sysware και Unisoft.

- Στον «αδελφό» κλάδο των τηλεπικοινωνιών είχαμε την πτώχευση της Lannet, του επιχειρηματία κ. Θωμά Λαναρά, που ενδιάμεσα είχε απορροφήσει και την εισηγμένη Lantec.

- Ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν εκείνος που έδωσε απίστευτα κέρδη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αλλά φυσικά και κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999. Σήμερα ωστόσο, οι μισοί περίπου από τους τότε πρωταγωνιστές τους βρίσκονται εκτός ταμπλό: Μπαλάφας, Εργάς, Stabilton, ΑΛΤΕ, ΓΕΝΕΡ, Θεμελιοδομή, ΑΤΕΜΚΕ, ΔΙΕΚΑΤ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Έμπεδος (που προερχόταν από τη συγχώνευση των εισηγμένων ΓΕΚΑΤ και Γνώμων καθώς και άλλων εταιρειών), Αφοί Μεσοχωρίτη, Σιγάλας και Betanet. Επίσης, σε οριακή κατάσταση, πριν τελικά διασωθεί από τις τράπεζες, βρέθηκε και η ΑΕΓΕΚ (η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990), η οποία ενδιάμεσα είχε απορροφήσει και την Ευκλείδης.

- Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στη Σοφοκλέους. Πρόσφατα είχαμε το «κανόνι» της Ασπίς Πρόνοια (κατά το παρελθόν είχε απορροφήσει τις εισηγμένες Ασπίς Επενδυτική και Ήλιος), ενώ αποχώρησαν μέσω δημόσιων προτάσεων των εταιρειών η Φοίνιξ (που προηγουμένως είχε απορροφήσει την εισηγμένη Metrolife) και η Εθνική Ασφαλιστική (η οποία είχε απορροφήσει την εισηγμένη Αστήρ).

- Ούτε από τον εμπορικό χώρο έλειψαν οι μετοχές που τα τελευταία χρόνια τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης. Η Ράδιο Κορασίδη (η οποία είχε απορροφήσει προηγουμένως τις εισηγμένες Μπριτάννια και Κλαουδάτος), αφού διαγράφηκε από το ταμπλό, τώρα επιχειρεί αντεπίθεση κάτω από νέο ιδιοκτησιακό σχήμα. Απουσιάζουν επίσης από τη διαπραγμάτευση, λόγω οικονομικών προβλημάτων, οι τίτλοι των εταιρειών Αλυσίδα, Connection, Μουριάδη, Microland και Promota.

- Στον κλωστοϋφαντουργικό χώρο είχαμε και εκεί μεν σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές (ΕΤΜΑ, Ελλατέξ, Νηματεμπορική, Λεβεντάκης, Sex Form), αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ήδη διαπραγματευόμενες μετοχές, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Κλασικότερο παράδειγμα η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία που υπολειτουργεί εδώ και χρόνια και μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα έχει απορροφήσει μια σειρά άλλες εισηγμένες, όπως τα Κλωστοϋφαντήρια Δούδου, τη Γιαννούση και τη Fanco.

Ο κατάλογος των εισηγμένων που άφησαν τους επενδυτές με τα «χαρτιά στο χέρι» δεν σταματά εδώ:

- Ποιος δεν θυμάται τις τρεις εταιρείες του επιχειρηματία κ. Απ. Αλαμανή (πέραν της ΑΛΤΕ που προαναφέραμε, της Alfa Alfa Holdings και της Alfa Alfa Energy);

- Η πρώην ΑΕΜΕΤ, αφού πέρασε από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στα τσιγάρα και από τα ψάρια στην αιολική ενέργεια, τελικά έγινε καζίνο και βρέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης στον όμιλο Στέγγου.

- Η Δυναμική Ζωή ήταν η μόνη εταιρεία στην ιστορία της Σοφοκλέους που «έβαλε λουκέτο», παρά το γεγονός ότι στον τελευταίο ισολογισμό είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και αξιοζήλευτο ταμείο. Η έρευνα για το «καραμπινάτο» αυτό σκάνδαλο δεν οδήγησε πουθενά...

- Μέσα σε κατηγορίες για σκάνδαλα έκλεισε και η Θεσσαλική, της οποίας οι τελευταίες γενικές συνελεύσεις μετατράπηκαν σε ρινγκ!

- Όμως μιας και μιλάμε για κατηγορίες περί σκανδάλων, πώς να ξεχάσουμε αυτά που έγιναν στην περίπτωση της ΣΑΟΣ (υπόθεση Παυλίδη) ή όσα είχαν ακουστεί για την Κεράνης!

- Όσον αφορά στη Φιλίππου - Δομικά Έργα, η υπόθεση κάλλιστα θα μπορούσε να γυριστεί σε σίριαλ, που θα έσπαγε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης (σκάνδαλα, ενδοοικογενειακές διαφορές και άλλα πιπεράτα...).

- Τέλος, να μην ξεχάσουμε και άλλες μετοχές που έπαψαν πλέον να είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., όπως η Χαλυβδοφύλλων, η Νηματεμπορική, η Δάριγκ, η Ξιφίας και η Intersonic.

** Αναδημοσίευση από το 604ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v