Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Fin: Neutral για τράπεζες με μείωση στόχων

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες θέτει η Alpha Fin. και επαναδιατυπώνει την προσεκτική της στάση για τον κλάδο και προβλέπει διατήρηση του "ρίσκου χώρας" σε υψηλά επίπεδα.

Alpha Fin: Neutral για τράπεζες με μείωση στόχων
Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες θέτει η Alpha Finance σε έκθεσή της, όπου επαναδιατυπώνει την προσεκτική της στάση για τον κλάδο και προβλέπει διατήρηση του "ρίσκου χώρας" σε υψηλά επίπεδα.  

Η χρηματιστηριακή διατηρεί συστάσεις "neutral" για τις μετοχές των τραπεζών που καλύπτει, ενώ οι νέες τιμές-στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: Στα 5 από 5,5 ευρώ για τη Eurobank, στα 8,3 από 9,4 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στο 1,8 από 2,1 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 3,6 από 3,9 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και στο 1,2 από 1,4 ευρώ για τη Marfin Popular Bank.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η Ελλάδα εισήλθε σε μια κρίσιμη χρονιά αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης, από το οποίο θα κριθούν αφενός η επιστροφή της χώρας στις αγορές και αφετέρου η αντιστροφή της αρνητικής δυναμικής του χρέους. 

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο αναμένεται να παραμείνουν οι περικοπές δαπανών και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 3% σε πραγματικούς όρους έναντι πτώσης 4,2% το 2010. 

Την ίδια στιγμή, οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. αναφορικά με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης παραμένουν μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές, ενώ η έλλειψη ομοφωνίας στους κόλπους της Ένωσης αυξάνουν το ρίσκο χώρας. 

Η βραχυπρόθεσμη μακροοικονομική εικόνα, η οποία επηρεάζει άμεσα τα κόστη χρηματοδότησης και την ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, οδηγεί τη χρηματιστηριακή σε επαναδιατύπωση προσεκτικής στάσης για τον κλάδο, αν και επισημαίνεται ότι η ορατότητα ενδέχεται να βελτιωθεί σταδιακά εντός του έτους. Είναι πολύ νωρίς, ωστόσο, για στοιχήματα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, τονίζει η χρηματιστηριακή. 

Αναφορικά με τα θετικά, αναμένεται να συνεχιστεί η ανατιμολόγηση των δανείων από τις τράπεζες, που ξεκίνησε πέρυσι, ενώ τα ιδρύματα αναμένεται να αυξήσουν τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους. "Ο κλάδος δείχνει να έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον και ενδέχεται να καταφέρει να περάσει την κρίση σχεδόν χωρίς διάβρωση κεφαλαίων από τις ζημίες στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων".

Ακόμα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είναι στη σωστή κατεύθυνση, εν όψει των αναταράξεων που αναμένονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v