Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαύρο" το εξάμηνο για τις εισηγμένες

Ζημίες 4,39 δισ. και τζίρο 38,2 δισ. σημείωσαν οι εισηγμένες στο 6μηνο, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Το 62% των εταιριών είναι ζημιογόνο, ενώ μόλις 95 είναι κερδοφόρες. Βαρίδι, τράπεζες, κατασκευές.

Μαύρο το εξάμηνο για τις εισηγμένες
Ιδιαίτερα δύσκολο αποδείχθηκε το α΄ εξάμηνο για τις εισηγμένες στη Σοφοκλέους καθώς εμφάνισαν σε αυτό ζημίες 4,39 δισ. και τζίρο 38,2 δισ. σύμφωνα με στοιχεία του Μ. Χατζηδάκη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αν εξαιρεθούν οι εταιρίες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα (τράπεζες, ασφάλειες, επενδυτικές) τότε τα κέρδη των εισηγμένων ανέρχονται σε 128,9 εκατ. ευρώ, ενώ δεν συμπεριληφθούν οι κατασκευαστικές τότε διαμορφώνονται σε 227,3 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA των εισηγμένων διαμορφώθηκαν στα 3.925 δισ. στο α΄ εξάμηνο, σημειώνοντας πτώση 16,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Απο ένα σύνολο 249 εταιριών που δημοσίευσαν ισολογισμό το 62% (ήτοι 154) είναι ζημιογόνες, ενώ μόλις το 38% (δηλαδή 95) είναι κερδοφόρες.

Από τις ζημιογόνες, 70 πέρασαν βαθύτερα στο κοκκίνο, 41 μείωσαν τις ζημίες τους, ενώ 43 σημείωσαν αναστροφή κερδών. Σημειώνεται ότι από τις κερδοφόρες, μόλις 42 ενίσχυσαν τα κέρδη τους και 19 ανέστρεψαν τις ζημίες.

Οι κερδισμένοι και χαμένοι του εξαμήνου

Tις καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας σημείωσαν οι εταιρίες: Πλαίσιο (6.815%), ΟΤΕ (1.748%), Ικτίνος (1.343%), Νηρεύς (1.326%), Mevaco (899%), EΛΒΑΛ (510%), ΟΛΘ (499%), Μotor Oil (437%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (272%) και ΓΕΚΕ (254%).

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσαν οι κλάδοι των εταιριών επενδύσεων & διαχείρισης ακίνητης περιούσιας (250%), των βοηθητικών προς τις μεταφορές δραστηριοτήτων (91%) και των εταιριών συμμετοχών και παροχών συμβουλών.

Τη μεγαλύτερη μείωση στην λειτουργική κερδοφορίας κατέγραψαν οι κλάδοι υπηρεσιών υγείας (66%), εμπορίου, συντήρησης & επισκευής οχημάτων (-62) και της κατασκευής οχημάτων (-48%).

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι από τον κλάδο των κατασκευών στο «πράσινο» βρέθηκαν μόνο οι J&P Αβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Intracom Kατασκευές και η Προοδευτική.

Από τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας και μεταφορών όλες οι εταιρίες κατέγραψαν ζημίες, ενώ αντίθετα κέρδη σημείωσαν όλες οι εισηγμένες στους κλάδους ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστηρίων και ύδρευσης.

Αρνητική η εικόνα και για τις εισηγμένες του κλάδου των εκδόσεων αφού, πλην της Ναυτεμπορικής, όλες σημείωσαν ζημίες στο α΄ εξάμηνο του 2011.



***Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων στο ΧΑ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v