Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντοκα 3,125 δισ. για κάλυψη της "τρύπας"

Με αυξημένες εκδόσεις εντόκων σκοπεύει το ΥΠΟΙΚ να καλύψει την τρύπα από τη μη εκταμίευση της δόσης πριν από τις 16 Νοεμβρίου. Την Τρίτη δημοπρασία για έντοκα 3,125 δισ. Οι κρίσιμες λήξεις ομολόγων.

Έντοκα 3,125 δισ. για κάλυψη της τρύπας
Δημοπρασία για έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 3,125 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη.

Ο οργανισμός σημειώνει ότι θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες για έντοκα τεσσάρων εβδομάδων, ύψους 2,125 δισ. ευρώ και για τρίμηνα έντοκα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι αυξημένες εκδόσεις εντόκων λαμβάνουν χώρα με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού λόγω της μη εκταμίευσης της δόσης από τους δανειστές πριν από τις 16 Νοεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και μέρες γνώριζαν, όπως και στην κυβέρνηση άλλωστε, ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα ακουστούν και πάλι καλά λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η εκταμίευση της δόσης όμως, παρότι θα δρομολογηθεί, δεν θα κλειδώσει.

Η τυπική αιτιολογία αφορά την έγκριση της εκταμίευσης από τα κοινοβούλια αρκετών χωρών.

Πρακτικό αποτέλεσμα: στις 16 Νοεμβρίου, οπότε το ελληνικό δημόσιο καλείται να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, δεν θα έχει τη χρηματοδοτική κάλυψη των πιστωτών του, αλλά θα πρέπει με... ίδια μέσα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν δρομολογηθεί όλες εκείνες οι ενέργειες επιπλέον εκδόσεων εντόκων γραμματίων -τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει δανειζόμενες από την ΕΚΤ ή από τον ELA να καλύψουν- και άντλησης των όποιων περισσευμάτων κεφαλαίων έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καλυφθούν οι λήξεις.

Επίσης, έχει προταθεί να μετατεθεί κατά έναν μήνα η λήξη των εντόκων

Διεθνή πρακτορεία εκτιμούν ότι μια πιθανή ημερομηνία στην οποία θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα είναι η 26η Νοεμβρίου. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο βάζουν ένα ακόμα πιθανό ορόσημο, τη 19η Νοεμβρίου, οπότε προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί κάποια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά προηγείται της 22ας Νοεμβρίου, ημέρας που θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής, με θέματα τα οποία προς το παρόν δεν αφορούν την Ελλάδα.

Με απλά λόγια, το παιχνίδι των καθυστερήσεων από την πλευρά της τρόικας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς φαίνεται πως εγείρονται ζητήματα υλοποίησης ορισμένων prior actions, τα οποία δεν καλύπτονται από την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.

Πίσω από τις γραμμές, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις συνδέονται με την αδυναμία των πιστωτών να δώσουν οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι όλοι πλέον ομολογούν πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η εκτίμηση είναι ότι το 2016 το δημόσιο χρέος θα είναι στο 186% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο καθιστά παντελώς ανέφικτο τον στόχο συρρίκνωσής του στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως απαιτεί το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Στο σκηνικό αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η επίσκεψη του επικεφαλής του IFF Τσαρλς Νταλάρα την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά πολλούς αναλυτές, είναι σαφές ότι η νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ανεξαρτήτως του πια μορφή θα έχει, έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι νέες καθυστερήσεις έρχονται σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία για το εσωτερικό της χώρας.

"Καμπανάκι" από Σταΐκούρα για ρευστότητα

«H κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι οριακή και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρ. Σταΐκούρας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Economist.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, διάρκειας:

1. 4 εβδομάδων, ποσού 2.125 εκατομμυρίων ευρώ λήξεως 14 Δεκεμβρίου 2012.

2. 13 εβδομάδων, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ λήξεως 15 Φεβρουαρίου 2013.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 (Τ+3).

Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
 
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι τις 12 μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Διάθεση και σε ιδιώτες

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012, το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 4 και 13 εβδομάδων. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 (Τ+3).

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους* και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 έως και Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

* Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v