Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Αναστολή για Αλυσίδα

Την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας Αλυσίδα, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα επέβαλε πρόστιμα συνολικής αξίας 495.000 ευρώ στις Βορειοελλαδική ΑΧΕΠΕΥ, Θεμελιοδομή και Λεβεντάκης καθώς και σε μέλη των ΔΣ αυτών.

Κεφαλαιαγορά: Αναστολή για Αλυσίδα
Την αναστολή από αύριο 19 Απριλίου της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας Aλυσίδα διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2005, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 495.000 ευρώ στις εταιρίες Βορειοελλαδική ΑΧΕΠΕΥ, Θεμελιοδομή και Λεβεντάκης καθώς και σε μέλη των ΔΣ αυτών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις λογιστικές καταστάσεις της Αλυσίδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ”δεν συνοδεύονταν από την προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή, σύμφωνα με τα ισχύοντα ελεγκτικά πρότυπα. Επιπλέον από επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ανεπαρκής εσωτερική οργάνωση και έλλειψη εσωτερικού ελεγκτή”.

Εξάλλου, τα πρόστιμα αναλυτικά έχουν ως εξής:

• Tην επιβολή προστίμου στους κ.κ. Ιωάννη Γούμενο, Βασίλειο Παγώνη, Ευάγγελο Τσιλιγκαρίδη, Δημήτριο Γιώτη, Εμμανουήλ Αλμπάνη και στις εταιρίες Βορειοελλαδική ΑΧΕΠΕΥ και Θεμελιοδομή.

Οι παραπάνω προέκυψε ότι συμμετείχαν στην κατάρτιση μεθοδευμένων και προσυνεννοημένων συναλλαγών με σκοπό την τεχνητή διαμόρφωση της τιμής και της εμπορευσιμότητας της μετοχής, της εταιρίας Ελληνικη Υφαντουργία.

Αναλυτικά επιβλήθηκαν πρόστιμα 100.000 ευρώ στον κ. Ιωάννη Γούμενο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΧΕΠΕΥ, 100.000 ευρώ στον κ. Βασίλειο Παγώνη Πρόεδρο της ΑΧΕΠΕΥ και από 50.000 ευρώ στα λοιπά προαναφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Την επιβολή προστίμου στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λεβεντάκης, διότι από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εταιρία δεν διέθετε εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ούτε οργανωμένο τμήμα εσωτερικού ελέγχου κατά παράβαση των όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιριών.

Αναλυτικά πρόστιμο από 10.000 ευρώ επιβάλλεται στον κ. Δημήτριο Λεβεντάκη Διευθύνοντα Σύμβουλο και κ. Γεώργιο Βερνίκο Πρόεδρο και από 5.000 ευρώ στα λοιπά μέλη κ.κ. Γεώργιο Λεβεντάκη, Σπυρίδωνα Σουρλά, Νικόλαο Μαριολάκο, Δημήτριο Γεωργαντή και Αδαμάντιο Ραδικόπουλο.

Επίσης, η Επιστροπή ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας Forthnet για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια προσφορά υπέρ των παλαιών μετόχων και την εισαγωγή των νέων μετοχών στην κατηγορία μεγάλης κατηγοριοποίησης της αγοράς αξιών του ΧΑ.

Ενέκρινε παράλληλα, τις προϋποθέσεις διάθεσης μετοχών σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (προσωπικό και συνεργάτες) σε περίπτωση δημόσιας προσφοράς με έκδοση νέων ή διάθεση υφισταμένων μετοχών για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε την επαναφορά της μετοχής της κατασκευαστικής εταιρίας ”Προοδευτική” από την κατηγορία ”υπό επιτήρηση” στην Αγορά των Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.

Αναμένεται να αποσταλεί σχετική επιστολή στην εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v