Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτείνει «αγορά» για ελληνικές τράπεζες η Exotix

Τόσο η ανακεφαλαιοποίηση όσο και η συγκέντρωση στον κλάδο, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, δείχνουν ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την κερδοφορία των τραπεζών.

Προτείνει «αγορά» για ελληνικές τράπεζες η Exotix

Ισχυρή αύξηση στην κερδοφορία των τραπεζών από το 2015 και μετά προβλέπει ο οίκος Exotix, προτείνοντας αγορά των ελληνικών τραπεζών και από τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να «ποντάρουν» στο σενάριο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Όπως αναφέρει, τόσο η ανακεφαλαιοποίηση όσο και η συγκέντρωση στον κλάδο, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, δείχνουν ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την κερδοφορία του. 

Η Exotix εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους σωρευτικά κατά 10 δισ. ευρώ από τα πιεσμένα επίπεδα του 2012-13, με «οδηγό» τη βελτίωση στα καθαρά κέρδη από τόκους και τη σταδιακή μείωση των προβλέψεων και των λειτουργικών δαπανών. 

Ειδικότερα, τονίζει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε 3-4 δισ. ευρώ υψηλότερα, όταν ομαλοποιηθεί το κόστος καταθέσεων και μειωθούν τα κόστη χρηματοδότησης. 

Οι προβλέψεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την κερδοφορία κατά 5 δισ., υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος του ρίσκου θα υποχωρήσει κοντά στις 100 μονάδες βάσης. 

Τέλος, οι μειώσεις κόστους στους ομίλους μπορούν να οδηγήσουν σε αποταμίευση 1 δισ. ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v