Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Κρίνονται πολλά στον κινητό των 200 ημερών

Σε καμπή το χρηματιστήριο, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Τι σηματοδοτεί το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Ποια είναι τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης και ποια τα επίπεδα στήριξης για τους δείκτες.

Χ.Α.: Κρίνονται πολλά στον κινητό των 200 ημερών
Παρά τον πολύ μικρό όγκο συναλλαγών, οι αγοραστές προσπάθησαν στις δημοπρασίες της Πέμπτης να κάνουν δυναμικό κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας και τελικά τα κατάφεραν. Μπορεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αναλυτών για τις εγχώριες μετοχές για την ώρα να είναι περισσότερο φιλολογικό, ωστόσο τα μηνύματα για την ελληνική αγορά από το roadshow του Λονδίνου είναι πολύ θετικά, αφού οι one to one συναντήσεις είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε τοποθετήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτός αν στραβώσει κάτι δραματικά στις μετοχικές αγορές.

Από τις 20 Αυγούστου, οπότε η αγορά έχασε τη στήριξη του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών (ΚΜΟ 200 ημερών), μόλις χθες 5/9 μπόρεσε να επανέλθει εκ νέου σε ανώτερα επίπεδα από αυτόν και να βελτιώσει και πάλι ελαφρώς την εικόνα υπέρ των αγοραστών. Μάλιστα, σε επιμέρους κλεισίματα μετοχών, όπως ΔΕΗ και Τιτάν, οι αγοραστές πέτυχαν σχεδόν το maximum.

Η χθεσινή συνεδρίαση έχει πολλές ομοιότητες με τη συνεδρίαση στις 26 Αυγούστου, οπότε και πάλι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε προσπαθήσει ανακατάληψη του εν λόγω ορίου, αποτυχημένα ωστόσο, στοιχείο που μας οδήγησε τελικά βραχυπρόθεσμα στη στήριξη κοντά στις 865 μονάδες.

Αυτήν τη φορά, οι πιθανότητες είναι ίσως λίγο καλύτερες για το ανοδικό σενάριο μέχρι τις 980 μονάδες: παρά τον χαμηλό όγκο, η αγορά, ο δείκτης των τραπεζών, αλλά και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έγραψαν ανώτερο ενδοσυνεδριακό υψηλό από τις 26 Αυγούστου.

Για την αποφυγή δημιουργίας διπλής, άρα ισχυρής, αντίστασης το ιδεώδες θα ήταν η αγορά να διασπάσει δυναμικά τις 930 μονάδες με όγκο συναλλαγών που θα ξεπερνά τα 50-60 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει, όμως, μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών.

Η ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη θεωρητικά παραμένει ανέπαφη όσο ο τελευταίος εξακολουθεί να είναι σε επίπεδα άνω των 860 μονάδων και η όποια καθοδική κίνηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε αυτό το πλαίσιο. Σε αυστηρά τεχνικούς όρους, όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τα χαμηλά των 831,74 μονάδων στις 25 Ιουλίου, η αγορά μπορεί να ελπίζει στη διατήρηση της ανοδικής τροχιάς.

Παράλληλα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τον Γενικό Δείκτη, πλησίασε επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 320 μονάδων και συμπλήρωσε τρία κλεισίματα άνω του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, ενώ οι ΚΜΟ 20 και 200 ημερών συνεχίσουν την παράλληλη πορεία τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προσπαθεί να επανέλθει πάνω από την αντίσταση στήριξη των 1.000-1.005 μονάδων, αφού δοκίμασε την περιοχή στήριξης στις 960 μονάδες. Στα πρόσφατα ράλι τιμών των ελληνικών μετοχών, ο FTSE/ASE Mid Cap έδινε πρώτος σήμα εισόδου, ενώ για την ώρα δείχνει λίγο απρόθυμος να ακολουθήσει.

 

O FTSE 25

 

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v