Το στοίχημα που παίζεται σε μετοχές-warrants

Τι αλλάζει μετά τη χθεσινή άνοδο στο ταμπλό για Εθνική, Πειραιώς αλλά και Alpha. Πού συμφέρει ακόμη η αγορά warrants. Οι τιμές εξάσκησης και τα περιθώρια «αρμπιτράζ». Τα κέρδη «μαμούθ» για hedge funds, αλλά και τα «αγκάθια» της εξάσκησης.

Το στοίχημα που παίζεται σε μετοχές-warrants

Τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά τις επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, το πίστεψαν ελάχιστοι, οι οποίοι πήραν το στοίχημα, «σκουπίζοντας» το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς ως και τον Σεπτέμβριο.
Από χθες οι αγοραστές των προηγούμενων μηνών μετρούν εντυπωσιακά κέρδη ή υπεραξίες. Στοίχημα παίρνουν πλέον όσοι αγοράζουν στα τρέχοντα επίπεδα τις μετοχές Εθνικής, Πειραιώς και Alpha.

Λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της πρώτης περιόδου εξάσκησης των warrants η μετοχή της Εθνικής έπιασε την τιμή εξάσκησης, ενώ της Πειραιώς έκλεισε οριακά χαμηλότερα. Στον αντίποδα η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται εδώ και καιρό πάνω από την τιμή εξάσκησης, κλείνοντας χθες 53% υψηλότερα απ αυτή.

Πρόκειται για μια νέα κατάσταση, που σηματοδοτεί, σύμφωνα με χρηματιστές και αναλυτές αλλαγές τόσο στις κινήσεις μακροπρόθεσμων παικτών, όσο και στις τακτικές trading. Οι τρεις τραπεζικές μετοχές και οι παραστατικοί τους τίτλοι (warrants) εξακολουθούν να εμφανίζουν διαφοροποιήσεις.

Η Alpha Bank, για παράδειγμα, βρίσκεται ένα κλικ πιο μπροστά από τις άλλες δύο τράπεζες, σε ότι αφορά στην εξάσκηση των warrant της. Και αυτό γιατί η τιμή της πρώτης εξάσκησης των warrants είναι στα 0,4488 στις 10/12/2013, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. διαπραγματεύεται τα 0,70 ευρώ.

Συνεπώς, το warrant της Alpha είναι διαπραγματεύσιμο πάνω από το χρηματικό του ισοδύναμο (in the money) μιας και τρέχουσα τιμή ξεπερνά την τιμή εξάσκησης του warrant κατά 53%.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, βάσει των χθεσινών κλεισιμάτων μετοχής και warrant, συμφέρει ακόμα και η αγορά warrants στα τρέχοντα επίπεδα και η εξάσκηση τους στις 10/12 αφού η τιμή κτήσης μέσω του warrant είναι 0,65 ευρώ ή 7% φθηνότερη από το ταμπλό του Χ.Α.

Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στην αγορά βρίσκεται για πρώτη φορά μια ανάσα υψηλότερα από την αντίστοιχη τιμή της πρώτης εξάσκησης στις 26/12/2013, αν και υπάρχει η πιθανότατα αυτή η ημερομηνία να μεταφερθεί λόγω αργίας.

Η τιμή της πρώτης εξάσκησης είναι στα 4,3758 ευρώ ή οριακά χαμηλότερα από το ταμπλό του Χ.Α. με το warrant της να είναι πλέον οριακά πάνω από το χρηματικό του ισοδύναμο για πρώτη φορά.

Την ίδια χρονική στιγμή, με τη τιμή του warrant στο ταμπλό στα τιμή στα 1,56 ευρώ, η τιμή κτήσης των μετοχών από τα warrant είναι στα 4,57 ευρώ ή μόλις 4% υψηλότερα από το ταμπλό, όταν 1 μήνα πριν η διαφορά ήταν +50%! Το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα μεταξύ του «strike price» και της τιμής στο ταμπλό είναι εντυπωσιακό!

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η πρώτης τιμή εξάσκησης είναι τα 1,734 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,70 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α. ή 2% χαμηλότερα. Η ημερομηνία πρώτης εξάσκησης του warrant της Πειραιώς είναι στις 2/1/2014 και σε κάθε warrant αντιστοιχούν 4,47 μετοχές. Με τιμή του warrant στο 1 ευρώ, η τιμή κτήσης των μετοχών από την εξάσκηση του warrant είναι στα 1,96 ευρώ και εξακολουθεί να απέχει 15% από το ταμπλό και τα 1,70 ευρώ.

Κέρδη ως 131% για τα hedge funds

Η Εθνική Τράπεζα πλέον αποτιμάται στα 10,6 δισ. ευρώ, η Alpha Bank στα 7,65 δισ. ευρώ και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς στα 8,62 δισ. ευρώ.

Βάσει του consensus των αναλυτών, οι δείκτες διαπραγμάτευσης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (Price to Tangible Equity) είναι πλέον στις από 1,20 έως 1,35 φορές για την Alpha Bank, 2,50 έως 2,85 φορές για την ΕΤΕ και λίγο πάνω από τη μια φορά για την Τράπεζα Πειραιώς.

Από τις αρχές Ιουλίου, δε οι αποδόσεις των warrants ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha ξεκινούν από 95% και φθάνουν στο 131% όταν οι αποδόσεις των μετοχών είναι από 60% έως 89%. Αντίστοιχα κέρδη εγγράφουν τα hedge funds που πόνταραν στην άνοδο σαρώνοντας από τις αρχές Ιουλίου την προσφορά που βγήκε σε μετοχές και warrants μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Τα αγκάθια της εξάσκησης των warrants

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών ξεπερνούν (Alpha, ETE) ή φθάνουν (Πειραιώς) στις τιμές εξάσκησης τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντικό ποσοστό εξάσκησης των warrants στην πρώτη περίοδο η οποία ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου με την Alpha και ολοκληρώνεται στις 2 Ιανουαρίου με την Πειραιώς.

Σύμφωνα με τους ίδιους σημαντικό ανασχετικό ρόλο θα παίξει ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν ανακοινωθεί πιθανότατα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έτσι όπως προκύπτουν από την διαγνωστική μελέτη της BlackRock για τις αναμενόμενες ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη τριετία 2014-16, σε συνδυασμό με τις δράσεις «δημιουργίας» κεφαλαίων (οργανική κερδοφορία, συνέργειες, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) που θα προβλέπουν τα business plans.

ΜΕΤΟΧΕΣ & WARRANTS ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΤΡΑΠΕΖΑ

(1) TIMH WARRANT

(2) ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ

(3) ΤΙΜΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ

(4) METOXΕΣ ΑΝΑ WARRANT

(5) ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ME ΑΓΟΡΑ & ΕΞΑΣΚΗΣΗ WARRANT

(6) PREMIUM / DISCOUNΤ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ (2)-(5)

(7) ΔΙΑΦΟΡΑ

ALPHA

BANK

1,51

0,70

0,45

7,41

0,65

-0,05

-7%

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

1,60

4,40

4,38

8,23

4,57

0,17

4%

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0,991

1,70

1,73

4,48

1,96

0,26

15%

ποσά σε ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v