Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι τυχερές και οι άτυχες του 2013

Εννέα όμιλοι που ευνοήθηκαν από τη συγκυρία και δύο που επλήγησαν από... καταστροφές. Ποιες είναι οι δανεισμένες που ξαφνικά γέμισαν το ταμείο. Οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από νέους μετόχους, συγχωνεύσεις αλλά και... επιχορηγήσεις.

Εισηγμένες: Οι τυχερές και οι άτυχες του 2013

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2013, πολλοί είναι εκείνοι που προχωρούν σε έναν απολογισμό της χρονιάς και αξιολογούν το κατά πόσο μια εταιρεία πήγε καλά ή όχι, ή ακόμη το κατά πόσο μια εταιρεία ευνοήθηκε ως ένα βαθμό από τη συγκυρία, ή αντίθετα στάθηκε ιδιαίτερα άτυχη.

Αμέσως παρακάτω, θα αναφερθούμε: α) σε εννέα εταιρείες που στάθηκαν «τυχερές» μέσα στο 2013, καθώς πέρα από τις λειτουργικές τους επιδόσεις ήρθε ένα εξωτερικό γεγονός να τις βοηθήσει ακόμη περισσότερο β) και σε δύο ακόμη εταιρείες που επλήγησαν από καταστροφές, με αποτέλεσμα να πάνε χαμένες πολλές από τις προσπάθειες των διοικούντων και των εργαζομένων τους.

-Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για πώληση του 100% της θυγατρικής ΚΑΕ στην ελβετική Dufree μέσα στο 2013, θα φέρει την Folli-Follie με θετικό καθαρό ταμείο και με το 4% των μετοχών του ελβετικού oμίλου. Ο ελληνικός Όμιλος όχι μόνο κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας που τον ταλαιπωρούσε έως και το 2012, αλλά διαθέτει πλέον ρευστότητα για σημαντικά νέα αναπτυξιακά ανοίγματα.

-Στην «άλλη άκρη» πέρασε το 2013 ο ΟΤΕ καθώς μέσα από την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής του Globul στη νορβηγική Telenor και μέσα από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που δημιούργησε, συγκαταλέγεται στη λίστα των τηλεπικοινωνιακών ομίλων με πολύ ισχυρή ρευστότητα. Τα περί δυσκολιών αναχρηματοδότησης φαντάζουν πλέον πολύ μακρινά...

-Η επιτυχία του προγράμματος «Triple Play» έφερε τον... Άγιο Βασίλη στη Forthnet, μέσα στο Δεκέμβριο: Είσοδος της TIM στο μετοχικό της κεφάλαιο, διαγραφόμενη επιτυχής κάλυψη στην αύξηση κεφαλαίου, άντληση νέας ρευστότητας και φημολογία για είσοδο και τρίτου «ισχυρού παίκτη» στο μετοχολόγιο μέσα από την αγορά δικαιωμάτων.

-Εκτός από μεγάλη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας, ο όμιλος Σαράντη κατάφερε μέσα στο 2013 να μηδενίσει ουσιαστικά τον τραπεζικό του δανεισμό, μέσα από την πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Folli-Follie, αγορασμένο... «από τα παλιά». Μπορεί η ρευστοποίηση αυτή να συνοδεύτηκε από έκτακτη ζημία, αλλά ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του ομίλου στο να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες της κρίσης.

-Χρειαζόταν να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο, να έρθει στην Αθήνα η τρόικα και αλλάξει ο τόπος γενικότερα, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς την ΕΥΔΑΠ. Το θετικό για την εισηγμένη είναι πως «γύρισε» σε θετικό καθαρό ταμείο.

-Η Βογιατζόγλου Systems είδε τα αποτελέσματά της τα τελευταία χρόνια να επηρεάζονται αρνητικά λόγω της οικονομικής κρίσης και προχώρησε σε κινήσεις προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μέσα στο 2013 σύναψε προσύμφωνο πώλησης σε μη λειτουργικό ακίνητό της (στην JUMBO) στα Οινόφυτα έναντι 10,75 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής, η Βογιατζόγλου θα έχει διαθέσιμα που υπερβαίνουν το σύνολο της τραπεζικού της δανεισμού (θετικό καθαρό ταμείο). Επιπλέον, στο εννεάμηνο του 2014 η εισηγμένη κατάφερε να επιστρέψει σε προ φόρων κερδοφορία, (έναντι ζημιών) παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών της.

-«Λαχείο» για την Alpha Αστικά Ακίνητα αποτέλεσε η ένταξη της Εμπορικής Τράπεζας στον όμιλο της Alpha Bank, καθώς διευρύνθηκε το αντικείμενο των εργασιών της, χωρίς την ανάγκη νέων επενδύσεων και χωρίς την έκδοση νέων μετοχών. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι στο εννεάμηνο του 2013, η ΑΣΤΑΚ αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 7,4 στα 11 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τα 2,2 στα 4,7 εκατ. ευρώ.

-Χωρίς την ύπαρξη κάποιου έκτακτου γεγονότος, οι μέτοχοι της Πλαίσιο θα θυμούνται ευχάριστα το 2013. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία διήγε το έκτο κατά σειρά έτος ύφεσης, όλα δείχνουν πως η εισηγμένη θα πραγματοποιήσει ρεκόρ υψηλής κερδοφορίας!

-Στη νηματουργία Βαρβαρέσος, η έγκριση της επιχορήγησης μέσα στο 2013 δίνει την ευκαιρία στη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία να αγωνιστεί για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και να συνεχίσει να συμβάλλει στις ελληνικές εξαγωγές.

Οι μεγάλες ατυχίες

Η πυρκαγιά που έπληξε την μονάδα παραγωγής γιαουρτιού της ΚΡΙ-ΚΡΙ την παραμονή των Χριστουγέννων ήρθε σε μια περίοδο όπου η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε πωλήσεις, μερίδια αγοράς και εξαγωγές. Πλήρης αποτίμηση των απωλειών δεν έχει υπάρξει και πρώτος στόχος της διοίκησης είναι να καταφέρει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της.

Η πλημμύρα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Υφαντουργίας στην Πέλλα το Μάρτιο του 2013, όχι μόνο αποσυντόνισε την παραγωγική διαδικασία του εισηγμένου ομίλου, αλλά ενέτεινε τα οικονομικά προβλήματα της εισηγμένης και πριν από λίγες ημέρες οδήγησε στην απόλυση 180 εργαζομένων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v