Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roadshow: Τα επτά μηνύματα από τη Νέα Υόρκη

Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να ηγούνται όλων των εισηγμένων όσον αφορά στον αριθμό προγραμματισμένων συναντήσεων, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η δεύτερη ημέρα του «ελληνικού διήμερου» στις ΗΠΑ.

Roadshow: Τα επτά μηνύματα από τη Νέα Υόρκη

Αυλαία για το 3ο Forum που συνδιοργάνωσαν και φέτος στη Νέα Υόρκη η ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και οι συμμετέχοντες παίρνουν το δρόμο της επιστροφής έχοντας στις αποσκευές τους σημαντικές «επιταγές».

Ρεκόρ συναντήσεων σημειώθηκε φέτος, τέτοιο που προκάλεσε την ανάγκη μετατροπής πολλών «one to one meetings» σε «group meetings», ούτως ώστε να καλυφθούν όλοι οι ξένοι διαχειριστές.

Οι αποστολές αναχώρησαν με 600 προγραμματισμένα ραντεβού τα οποία στο μεταξύ αυξήθηκαν κατά μερικές δεκάδες.

«Το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών ήταν φέτος ιδιαίτερα αυξημένο, το κλίμα εξαιρετικά καλό και οι αναφορές στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εγχώριας αγοράς γενικότερα, συνεχείς και πανταχόθεν» δηλώνουν στο Εuro2day.gr χρηματιστές που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη και ήταν παρόντες στα meetings μεταξύ επικεφαλής των εισηγμένων εταιρειών και ξένων funds.

Επιγραμματικά τα συμπεράσματα του φετινού forum, σύμφωνα με όσους βρέθηκαν εκεί:

1. Επιστροφή εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αγορά.

2. Οι ελληνικές τράπεζες είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών, όχι, όμως, οι μοναδικοί.

3. Real estate, ενέργεια και τραπεζικός κλάδος συγκροτούν το τρίπτυχο του ενδιαφέροντος.

4. Πέραν των εταιρειών του 25αρη, αυξημένο ενδιαφέρον για μεσαίες εταιρείες όπως οι Γρ. Σαράντης και Πλαίσιο.

5. Μεγάλη μερίδα ξένων διαχειριστών ανέφερε σε Έλληνες επιχειρηματίες πως δεν τοποθετήθηκαν στον πρώτο γύρο ανόδου, χαρακτήρισαν ωστόσο τις σημερινές αποτιμήσεις ως μη αποτρεπτικές προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε ανάλογες κινήσεις.

6. Το ενδιαφέρον των «μεγάλων σπιτιών» δεν περιορίστηκε σε μετοχές, αλλά και σε εταιρικά ομόλογα. Πολλοί οι ξένοι διαχειριστές που εξέφρασαν ενδιαφέρον συμμετοχής σε μελλοντική έκδοση εταιρικού ομολόγου των εταιρειών αυτών.

7. Πάντα υπάρχουν και αρνητικά σημεία, αν πρέπει να βρεθούν και γι΄αυτή τη διοργάνωση, ας σημειώσουμε τα εξής δύο: Απουσία εκπροσώπων ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ. Ειδικά όσον αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, τα σχόλια ήταν πολλά δεδομένου ότι δεν υπήρξε όχι απλώς εκπροσώπηση, αλλά ούτε καν εκ του μακρόθεν παρουσίαση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους του Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v