Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FTSE: Παραμένει ανεπτυγμένη αγορά το ΧΑ

Για έναν ακόμη χρόνο παραμένει στις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου FTSE. Εξακολουθεί να είναι στη watch list για πιθανή υποβάθμιση. Το Σεπτέμβριο του 2015 η επόμενη αξιολόγηση.

FTSE: Παραμένει ανεπτυγμένη αγορά το ΧΑ

Το status της ανεπτυγμένης αγοράς διατήρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη φθινοπωρινή αξιολόγηση του οίκου FTSE.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παραμένει υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση στις αναπτυσσόμενες αγορές. 

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει, "ο FTSE δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς με βάση τα κριτήρια ποιότητας. Η αξιολόγηση παραμένει αμετάβλητη στην παρούσα φάση. Η Ελλάδα παραμένει στη watch list του FTSE ως ανεπτυγμένη αγορά, για να εξετασθεί η πιθανή υποβάθμισή της από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη αγορά, στην επόμενη ετήσια αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2015".   

Σημειώνεται ότι ο οίκος θα παράσχει και μια επίσημη ενδιάμεση αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2015. 

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr οι ανακοινώσεις ήταν θέμα χρόνου. Οι αποφάσεις ουσιαστικά κλείδωσαν την Πέμπτη στο Λονδίνο στο περιθώριο του Roadshow. Τότε σε διευρυμένη συνάντηση εκπροσώπων του Χ.Α. με στελέχη του οίκου FTSE, οι δεύτεροι ενημερώνονταν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, για τα θετικά δείγματα που έχει να επιδείξει η εγχώρια αγορά και κατά συνέπεια για την... ικανοποίηση του διεθνούς οίκου περί αυτών. Ικανοποίηση που μεταφράστηκε σε παραμονή του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, για έναν ακόμα χρόνο.

Όπως είχε γράψει τότε το Euro2day.gr, η απόφαση του διεθνούς οίκου «είναι αναγνώριση των προσπαθειών που σε θεσμικό αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο καταβάλλει το Χρηματιστήριο».

Στην τρέχουσα αξιολόγηση, η αγορά του Μαρόκου υποβαθμίστηκε από αναδυόμενη (secondary emerging) σε frontier market, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ρευστότητας, κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται αρκετά για να στηρίξουν αξιοσημείωτες διεθνείς επενδύσεις.

Επίσης, ο οίκος έθεσε την αγορά της Αργεντινής εκτός αξιολόγησης (unclassified market status) κάτω και από τις frontier markets, λόγω των αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων που συνεχίζουν να επιβάλλονται σε διεθνείς επενδυτές.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v