Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Πόσο ωφελεί τις τράπεζες ο αναβαλλόμενος

«Μαξιλάρι» από 300 έως 500 εκατ. ευρώ για κάθε ελληνική τράπεζα εν όψει stress test δημιουργεί μια μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση, τονίζει η BofA - Merrill Lynch. Παραμένουν τα ρίσκα. Περισσότερο ωφελημένη η Eurobank.

BofA: Πόσο ωφελεί τις τράπεζες ο αναβαλλόμενος

Θετικές επιδράσεις για τις ελληνικές τράπεζες από τα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση βλέπει η Bank of America-Merrill Lynch σε έκθεσή της.

Η μετατροπή θα έχει θετική επίδραση στους κεφαλαιακούς τους δείκτες, με πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας ΙΙΙ και πιθανόν και στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» εν όψει του stress test της ΕΚΤ. Η αβεβαιότητα αφορά το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπεί σε απαίτηση, σημειώνει.

Ωστόσο, η κλίμακα των πρόσθετων κεφαλαίων, που αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 300 και 500 εκατ. ανά τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA, δεν ακυρώνει πλήρως τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες από το stress test.

Επίσης, σημειώνει ο οίκος, παραμένει η αβεβαιότητα και αναμένεται μεταβλητότητα για τις μετοχές. Ως εκ τούτου, η ML δεν αλλάζει τις συστάσεις της για τις μετοχές, παρά την πρόσφατη υποχώρηση.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 5% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο και με 51% discount σε σχέση με τον μέσο όρο των αποτιμήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση περισσότερο κερδισμένη αναμένεται να είναι η Eurobank.

Η μετατροπή θα μπορούσε να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες και το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» εν όψει stress test κατά 500 εκατ. ευρώ.

Για την Εθνική, η μετατροπή θα μπορούσε να ενισχύσει τους δείκτες κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες και το «μαξιλάρι» κατά 300 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ για όλες οι σύσταση είναι «ουδέτερη»:

Στην Alpha Bank η τιμή στόχος είναι 0,70 ευρώ

Στην Eurobank τα 0,39 ευρώ

Στην Εθνική Τράπεζα τα 2,80 ευρώ

Στην Πειραιώς τα 1,72 ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v