Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Τι αποκάλυψαν οι διοικήσεις των τραπεζών σε αναλυτές

Τα ραντεβού που οργάνωσε η Bank of America και τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στους αναλυτές. Οι προβλέψεις για τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια. Γιατί δεν αναμένονται πωλήσεις προβληματικών δανείων. Τι βλέπουν για ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι.

BofA: Τι αποκάλυψαν οι διοικήσεις των τραπεζών σε αναλυτές

Οι ελληνικές τράπεζες ήταν μεταξύ αυτών που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Bank of America - Merrill Lynch για επενδυτές στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Στα συνολικά 251 ραντεβού που ορίστηκαν η ζήτηση από τους επενδυτές ήταν μεγάλη για τη Sberbank, τις ελληνικές τράπεζες και την τουρκική Garanti Bank. Συνολικά 80 ραντεβού έγιναν μεταξύ επενδυτών και Εθνικής, 75 με την Alpha Bank, 68 με την Πειραιώς και 50 με τη Eurobank.

Όπως αναφέρει η BofA οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν άνετες αναφορικά με τα αποτελέσματα των stress tests, ενώ όλες στάθηκαν στη μείωση του ρυθμού αύξησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημείωσαν ότι το κόστος νέων καταθέσεων κινείται κάτω του 2%. Εκτίμησαν ότι τα επιτόκια στα δάνεια θα παραμείνουν πιθανότατα σταθερά μέχρι να έρθει αύξηση της ζήτησης.

Σύμφωνα με την έκθεση της BofA οι επενδυτές ανησυχούν για το πολιτικό ρίσκο, αλλά τα τραπεζικά στελέχη σημείωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε πιο μετριοπαθείς θέσεις και για να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει συμμαχίες.

Ο οίκος σημειώνει ότι διατηρεί θέση «neutral» για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαπραγματεύονται 0,9-0,85 φορά τις προβλέψεις για το p/bv του 2014-2015 έναντι 1,5-1,3 για το κλάδο στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα έχουν ένα μικρό premium και με βάση την εκτίμηση για το p/e του 2016: 9,3 φορές έναντι 8,6 φορών για τον κλάδο στις αναδυόμενες.

Για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι 1,72 ευρώ. Η BofA αναμένει ότι θα βελτιωθεί κατά 37 μονάδες βάσης το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο το 2015. Στέκεται στην πρόθεση της τράπεζας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια το επόμενο δωδεκάμηνο, αλλά και στο γεγονός ότι τα επιτόκια στα νέα δάνεια είναι 80-100 μονάδες βάσης υψηλότερα από το παλαιότερο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Σημειώνει ότι το κόστος νέων καταθέσεων είναι κάτω του 2%.

Στην Alpha Bank η τιμή στόχος είναι 0,7 ευρώ. Η διοίκηση εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τα stress tests, σημειώνοντας ότι έχει τα καλύτερα collateral και ιστορικά ήταν ιδιαίτερα συντηρητική στο θέμα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων (NPLs).

Η τράπεζα περιμένει ανάκτηση προβλέψεων από αναδιαρθρώσεις δανείων που θα κατατάξουν τις συγκεκριμένες χορηγήσεις με μη προβληματικά δάνεια και όχι στην καλύτερη απόδοση των NPLs, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων δεν αναμένεται σύντομα καθώς η διαφορά μεταξύ της bid/ask κάνει τις πωλήσεις μη ελκυστικές για την τράπεζα. 

Για την Εθνική η τιμή στόχος είναι 2,8 ευρώ. Σύμφωνα με την BofA η εκτίμηση της τράπεζας για τη δυναμική των επιτοκίων είναι ανάλογη αυτής της Πειραιώς. Αναμένει ότι το κόστος καταθέσεων θα κινηθεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης το επόμενο 12μηνο. Το spread στα επιχειρηματικά δάνεια θα παραμείνει εν πολλοίς σταθερό και αυτό σημαίνει ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Tέλος, στη Eurobank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στο 0,39 ευρώ και η σύσταση όπως και σε όλες τις τράπεζες είναι «neutral». Το σημαντικό στοιχείο που αποκομίσαμε ήταν η εικόνα για τη μείωση του κόστους, σημειώνει η BofA. Η τράπεζα μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 στο 1 δισ. ευρώ.

Το κόστος των νέων καταθέσεων έπεσε στο 1,9% τον Αύγουστο και υποχώρησε περαιτέρω έκτοτε. Έτσι, οι καταθέσεις για τον όμιλο κοστίζουν όσο περίπου και στις άλλες τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v