Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες

Άνοδο των τραπεζικών τίτλων μετά το ισχυρό αποτέλεσμα του stress test προβλέπει η Wood. Οι τράπεζες θα αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες μετά το AQR της ΕΚΤ. Προτιμά Alpha Bank, διατηρεί σύσταση «buy» για Εθνική και Πειραιώς.

Wood: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες

Το ισχυρό αποτέλεσμα του stress test αναμένεται να οδηγήσει σε επανατιμολόγηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, υπογραμμίζει η Wood σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη θετική της στάση.

Οι προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα στο stress test επιβεβαιώθηκαν, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η Alpha Bank εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα, ενώ η Πειραιώς πέρασε το τεστ με βάση τόσο το στατικό όσο και το δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης της ΕΚΤ.

Η Eurobank και η Εθνική είχαν ελλείμματα με βάση το στατικό μοντέλο, αλλά εξαφανίστηκαν με βάση τη δυναμική προσέγγιση - που συνυπολογίζει τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν γίνει αλλά και τις ενέργειες στο πλάνο αναδιάρθρωσης. Το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει την αγορά καθώς απομακρύνει το ρίσκο αυξήσεων κεφαλαίου και ποσοτικοποιεί πλήρως τις ανησυχίες για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Αύξηση προβλέψεων για NPLs

Ο οίκος σημειώνει ότι η καθαρή επίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες από την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού (AQR) ανέρχεται στα 6 δισ. για τις τέσσερις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ενισχύσουν τα επίπεδα κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στα επόμενα τρίμηνα για να συμπεριλάβουν τα ευρήματα του AQR.

Η Wood εκτιμά ότι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί για τις τέσσερις τράπεζες στο 58% έως τα τέλη του 2015 από 52% στα τέλη του 2013. Πρόκειται για πρόσθετες προβλέψεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ έναντι δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων κάτω των 3,5 δισ. στη διετία.

Αποτιμήσεις και τιμές-στόχοι

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/TBV στο 0,9, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2014.

Η Alpha Bank (σύσταση buy, τιμή-στόχος 0,9 ευρώ) παραμένει η κορυφαία επιλογή για τη Wood, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης, του υψηλότερου δείκτη κάλυψης των δανείων και του καλύτερου αποτελέσματος στην αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού (AQR).

Ο οίκος διατηρεί σύσταση buy για τη μετοχή της Εθνικής (στα 3,5 ευρώ ο στόχος, περιθώριο ανόδου 52%) και της Τράπεζας Πειραιώς (στόχος στα 2 ευρώ, περιθώριο ανόδου 54%), αλλά hold για τη μετοχή της Eurobank, με τιμή-στόχο στο 0,37 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v