Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης από Einhorn στις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Greenlight Capital οι Πειραιώς και Alpha Bank αποτελούν επενδυτική ευκαιρία. Που στηρίζει την επιλογή του.

Ψήφος εμπιστοσύνης από Einhorn στις ελληνικές τράπεζες

Θέση long για τις ελληνικές τράπεζες τηρεί ο David Einhorn, διευθύνων σύμβουλος της Greenlight Capital, τονίζοντας πως τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει και πως η χώρα πλέον «ζει εντός των δυνατοτήτων της».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη παρουσίασή του, «οι πολλές κακές ειδήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους contrarians».

Ο Einhorn συστήνει θέση «long» για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνοντας πως οι δυο αυτές τράπεζες ελέγχουν πάνω από το ήμισυ των δανείων και των καταθέσεων στην ελληνική αγορά, ενώ διαπραγματεύονται χαμηλότερα του tangible book value (0,85x η Alpha Bank και 0,64x η Τράπεζα Πειραιώς).

Μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί ενώ τα κόστη των καταθέσεων έχουν μειωθεί. Παράλληλα, σημειώνει, το κλείσιμο υποκαταστημάτων και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων έχει βελτιώσει τον λόγο κόστους/εσόδων, οδηγώντας σε κέρδη προ προβλέψεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Greenlight Capital, ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επιβραδυνθεί, ενώ εκτιμά πως θα προσεγγίσει το μηδέν το 2015. Κατά τον ίδιο, οι προβλέψεις για επισφάλειες έχουν «κορυφωθεί».

Η κάλυψη των προβλέψεων είναι πλέον πολύ υψηλή, με το ρευστό των τραπεζών και το collateral να ξεπερνούν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει.

Όπως επισημαίνει ο Einhorn, οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει αρκετούς γύρους διεθνών εξετάσεων και stress tests. Η Alpha Bank έχει Core Tier 1 16,3% και η Πειραιώς 15%, γεγονός που τις κατατάσσει μεταξύ των πιο κεφαλαιποιημένων τραπεζών της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, εμφανίζει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκοσμίως. «Οι τραπεζικές αγορές με μεγάλη συγκέντρωση είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες», σχολιάζει. «Εκτιμούμε πως όταν τακτοποιηθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα πάνε πολύ καλά. Οι τράπεζες στις συγκεντρωμένες αγορές παράγουν αποδόσεις τουλάχιστον 15%. Πιστεύουμε πως σε λίγα χρόνια η Alpha και η Πειραιώς θα φτάσουν αυτό το ποσοστό και, όταν το πράξουν, εύκολα θα διαπραγματεύονται με P/E 10x και P/TBV 1.5x».

Για την Alpha Bank, εκτιμά πως η λογιστική αξία θα ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά μετοχή το 2017, ενώ για την Πειραιώς η λογιστική αξία μπορεί να ανέλθει στα 2 ευρώ ανά μετοχή.

Πάντως, ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες είναι η πιθανή διάλυση της ευρωζώνης ή μια νέα πτώχευση της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v