Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Yποβάθμιση τραπεζών σε underweight

Underweight για τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος λόγω του πολιτικού ρίσκου. Πολύ μικρές οι πιθανότητες Grexit, ποιο είναι το καλύτερο σενάριο για την αγορά. Βλέπει πιθανή ευκαιρία στα senior ομόλογα των τραπεζών.

JP Morgan: Yποβάθμιση τραπεζών σε underweight

Σε υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών σε underweight λόγω των ρίσκων που συνδέονται με τις εκλογές προχωρά η JP Morgan σε έκθεσή της.

Σημειώνεται ότι ο οίκος έδινε σύσταση neutral για την Alpha Bank και overweight για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.

Ενώ ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει υποαποδόσει σημαντικά, η JP Morgan δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, δεδομένου του πτωτικού ρίσκου από πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, που φαντάζει ολοένα και πιο πιθανή.

Ο οίκος υπογραμμίζει ακόμη ότι το σενάριο Grexit συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.

Πιθανή ευκαιρία στα ομόλογα

Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ίσως είναι επενδυτική ευκαιρία, ιδίως εάν συνυπολογιστεί το βασικό σενάριο της JP Morgan, σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση με τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα.

Μια τέτοια συμφωνία, σημειώνει, θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αλλά και μείωση των επιτοκίων, αλλά όχι και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Με βάση αυτό το σενάριο, τα senior ομόλογα των τραπεζών αναμένεται να επιστρέψουν σε επίπεδα αντίστοιχα του Q4 του 2014.

Αν και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, τα τραπεζικά ομόλογα δείχνουν ελκυστικά, ο οίκος αναμένει ακόμη χαμηλότερα «σημεία εισόδου» μετεκλογικά, σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εκλογικά σενάρια και η επίπτωση στις τράπεζες

Η επικράτηση της Ν.Δ. ή η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, στο οποίο η JP Morgan δίνει πιθανότητα 45%. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ιδιαίτερα θετική αντίδραση από την αγορά, με ράλι ανακούφισης στις τράπεζες, με επιστροφή των τίτλων στα επίπεδα του β΄ τριμήνου του 2014.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, σενάριο που συγκεντρώνει πιθανότητες 55%, θα οδηγήσει σε αρχικά αρνητική αντίδραση. Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει έντονα, καθώς η αγορά θα επιχειρεί να προεξοφλήσει πιο επιθετικά ενδεχόμενα.

Εν συνεχεία, ο οίκος δίνει πιθανότητα 80% για συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τον επίσημο τομέα και νέο πρόγραμμα. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι τράπεζες θα ανακάμψουν αλλά έως ότου γίνουν αυτά αναμένεται να κυριαρχήσει η μεταβλητότητα.

Πιθανότητα 20% δίνει η JP Morgan στο σενάριο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εν συνεχεία, δίνει ίσες πιθανότητες στο να υπάρξει εν τέλει συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, και στο ενδεχόμενο Grexit και αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v