Goldman Sachs: Τσεκούρι στις τιμές-στόχους των τραπεζών

Στα 13 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ο οίκος. Ερώτημα η συμμετοχή ιδιωτών. Μειώνει κατακόρυφα τις τιμές στόχους για τις μετοχές. Επισημαίνει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια.

Goldman Sachs: Τσεκούρι στις τιμές-στόχους των τραπεζών

Μειώνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs, με νέα έκθεσή της για τον κλάδο, η οποία έρχεται μετά από επίσκεψη στελεχών της στην Αθήνα και συζητήσεις με Ελληνες τραπεζίτες.

Επισημαίνει τις μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι οι τάσεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μπορεί να γίνουν περισσότερο αρνητικές μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο σημειώνει ότι η ρευστότητα δεν είναι τόσο πολύ στο επίκεντρο σε αυτή τη φάση.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επισημαίνει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών αναμένεται να «ενθαρρυνθεί» αλλά δεν είναι εξασφαλισμένη. Το μέγεθος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν μοιάζει να κινείται πιο κοντά στο «πάνω όριο» των προαποφασισμένων κεφαλαίων των 10-25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα κατανεμηθούν οι ανάγκες μεταξύ των τραπεζών, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και ο σχετικά μικρός χρόνος για τη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων, λειτουργώντας συνδυαστικά, μπορεί να περιορίσουν το ενδιαφέρον ιδιωτών.

Η εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι αρχές ίσως επιτρέψουν μια σειρά από «φιλικές» για τους μετόχους προβλέψεις, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης μέρους των κεφαλαιακών αναγκών από έκτακτα μέτρα, όπως η αναγνώριση του υφιστάμενου αναβαλλόμενου φόρου-DTC (13 δισ. ευρώ) αλλά και η έκδοση warrants, αν απαιτηθεί. Μια bad bank δεν είναι τώρα στο τραπέζι, αλλά μπορεί να εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.

Σε λειτουργικό επίπεδο η εκτίμηση της Goldman Sachs είναι ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο κακή όσο αναμενόταν αλλά η εικόνα που αποκόμισε από τα ραντεβού που έγιναν δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Η τραπεζική αργία και η εφαρμογή της συμφωνίας αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε επιβράδυνση το β’ τρίμηνο του 2015 και το 2016 και οι συνομιλητές του οίκου εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο στα τέλη του 2016.

Αναφορικά με τη ρευστότητα, η επισήμανση της έκθεσης είναι ότι οι καταθέσεις σταθεροποιούνται, με οριακές αυξήσεις να καταγράφονται ήδη και να αποδίδονται μεταξύ άλλων σε μεταφορές κεφαλαίων από επιχειρήσεις που «παράγουν» μετρητό και στους δήμους. Ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι οι εισροές καταθέσεων δεν θα αυξηθούν σημαντικά προ της ανακεφαλαιοποίησης.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου συνολικά ποσό 13 δισ. ευρώ και με αυτή την παράμετρο προχωρά σε μεγάλες μειώσεις της τιμής-στόχου για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ετσι, παραμένει «ουδέτερη» και για τις τρεις τραπεζικές μετοχές που παρακολουθεί και τοποθετεί τις τιμές-στόχους στο 0,13 ευρώ για την Alpha Bank (από 0,3), στο 0,08 ευρώ για την Πειραιώς (από 0,4) και στο 0,03 ευρώ για τη Eurobank (από 0,12).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v