Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι του εννιάμηνου

Σοκ και δέος αποτέλεσε το εννιάμηνο για τις τραπεζικές μετοχές και τα warrants στο ΧΑ. Τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε στην Ευρώπη ο Γενικός Δείκτης. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην «κατρακύλα». Οι τίτλοι που κινήθηκαν κόντρα στην πτώση.

ΧΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι του εννιάμηνου

Με μεγάλες απώλειες ολοκληρώθηκε το εννιάμηνο για τη χρηματιστηριακή αγορά, με μεγάλο αρνητικό πρωταγωνιστή στο ταμπλό τις τραπεζικές μετοχές.

Οι απώλειες των μετοχικών τίτλων είναι πραγματικός Αρμαγεδδών για τους μετόχους, που πέρυσι τον Οκτώβριο είχαν επενδύσει νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

O Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε απώλειες 20,82% για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, γεγονός που το τοποθετεί στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Ο δείκτης MSCI Greece, με απώλειες 48,7% το 2015, επίσης αποτελεί την αγορά με τις υψηλότερες απώλειες από όλους τους δείκτες.

Ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει πτώση 81,7%. Η Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται 91,4% χαμηλότερα, η Eurobank 88,2%, η Alpha Bank 77,1% και η Εθνική Τράπεζα 73,8%. Για τα warrants των τριών τραπεζών, οι απώλειες προσεγγίζουν το 98% για τον παραστατικό τίτλο της Alpha Bank, το 95% για της Πειραιώς και το 76% για το warrant της ΕΤΕ.

Την ίδια στιγμή και για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αγορές του ευρωπαϊκού πυρήνα σημειώνουν μικρές απώλειες, της τάξεως του 1,5% -2%, ενώ οι περιφερειακές αγορές του Νότου κινούνται με θετικά πρόσημα.

Στην αμερικανική αγορά μετοχών, οι απώλειες είναι υψηλότερες και προσεγγίζουν το 9% για τον δείκτη DJIA, το 7% για τον S&P 500 και λιγότερο από 3% για τον δείκτη Nasdaq.

Οι συνθήκες που διαμόρφωσαν αναμφίβολα το σκηνικό στο Χ.Α. σε όλη τη διάρκεια της περιόδου ήταν οι διπλές εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα, η πολύμηνη διαπραγμάτευση και προφανώς η τραπεζική αργία και τα capital controls.

Παρότι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται σχεδόν 28,5% χαμηλότερα, μόνο οι τίτλοι των Folli Follie Group και Ελλάκτωρ, πλην των τραπεζών, διαμορφώνονται με παραπλήσιες απώλειες 31% και 28%, αντίστοιχα.

Παρά την πτώση ωστόσο, σημαντικός αριθμός από τα blue chips όχι μόνο δεν εμφανίζουν ζημίες αλλά, στον αντίποδα, σημειώνουν αξιόλογα κέρδη.

Ο τίτλος της Motor Oil βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων, με επιστροφή στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 1999, και από τις αρχές του έτους μετράει +66%.

Επίσης με πολύ υψηλά κέρδη, άνω του 50%, κινείται φέτος και ο τίτλος της Terna Energy. Παράλληλα, ΕΛ.ΠΕ., ΟΛΠ και Lamda Development διαμορφώνονται με +44%, +41% και 38%, αντίστοιχα, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα.

Τέλος, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Intralot, η Κυριακίδης Μάρμαρα και Kleeman, Πλαστικά Θράκης και Ελληνικά Καλώδια ξεχωρίζoυν με κέρδη από 40%-56% από τις αρχές του έτους. Στον αντίποδα, MIG, Υγεία, Τράπεζα Αττικής, Fourlis και Intracom σημειώνουν τις υψηλότερες απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v