Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Citigroup ψηφίζει... Νέα Δημοκρατία

Μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι καλύτερη είδηση βραχυπρόθεσμα για τις αγορές, τονίζει η Citigroup στο ”Greek Filter” (17/8). Ωστόσο, τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα και τα δύο κόμματα ακολουθούν ”φιλικές” πολιτικές και το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνεται ουδέτερο. Ποιες μετοχές ευνοούνται.

H Citigroup ψηφίζει... Νέα Δημοκρατία
Θετική εξέλιξη για την αγορά θεωρεί τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην παρούσα φάση η Citigroup, όπως αναφέρει στην τακτική έκδοση ”Greek Filter” με ημερομηνία 17 Αυγούστου.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η προεκλογική περίοδος θα είναι μικρή και, ως εκ τούτου, αποφεύγεται η εκτεταμένη αβεβαιότητα.

Και τα δύο μεγάλα κόμματα, αναφέρει η Citi, ακολουθούν πολιτικές φιλικές προς τις αγορές, αλλά η επέκταση της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και ίσως την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως αναφέρει, τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων τώρα θα γίνουν γνωστά, αλλά δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για σκέψεις στο κυβερνών κόμμα για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε 15% (από 25%), ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο οίκος, και το ΠΑΣΟΚ τασσόταν πάντοτε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τη Citi, η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία είναι καλύτερη είδηση βραχυπρόθεσμα για τις αγορές, δεδομένης της συνέχισης της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμένες αλλαγές σε υπουργικό επίπεδο αλλά και στις ηγεσίες των μεγάλων δημόσιων εταιριών.

Το αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, είναι μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, κάτι που θα μειώσει τις πιθανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η μεγαλύτερη αναμενόμενη μεταρρύθμιση είναι αυτή του Ασφαλιστικού, κάτι που η Citi εκτιμά ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα κερδίσει τις εκλογές, πιθανότατα το 2009.

Οι μετοχές που τίθενται στο προσκήνιο είναι αυτές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του ΟΠΑΠ, ενώ και ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένεται να επωφεληθεί από την επιτάχυνση των δημόσιων έργων μετά τις εκλογές.

S&P: Οι πρόωρες εκλογές δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ελλάδας

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και το outlook (Α/Stable/A/-1) δεν μεταβάλλονται από την απόφαση του πρωθυπουργού για διενέργεια πρόωρων εκλογών, αναφέρει σε σημερινό τηλεγράφημα ο οίκος Standard & Poor’s.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως του κόμματος που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα διαμορφωθεί με βάση τη στρατηγική ως προς τις μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο των δημοσίων δαπανών.

Παράλληλα, τονίζει ότι η τρέχουσα κυβέρνηση της χώρας ακολούθησε ένα πρόγραμμα μόνο σταδιακών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά την άνετη πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v