Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη με «Outperform» για τις τράπεζες

Με έκπτωση 60% διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει η χρηματιστηριακή. Προβλέπει ότι το τραπεζικό σύστημα θα επιστρέψει σε κερδοφορία 2,2-2,6 δισ. ευρώ έως το 2018-19, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 7%.

Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη με «Outperform» για τις τράπεζες

Με τιμή-στόχο στo 1,45 ευρώ για τη Eurobank, στο 0,40 ευρώ για την Εθνική και ο0,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, ξεκινά κάλυψη για τις τρεις μετοχές η Alpha Finance, θέτοντας σύσταση «outperform». 

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τις τράπεζες.

Τονίζει ότι η βελτιωμένη κεφαλαιακή βάση αποτελεί "μαξιλάρι" έναντι κινδύνων για νέες προβλέψεις από επισφάλειες αλλά και αυξημένης εξάρτησης από τα στοιχεία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Η ανάκαμψη των κερδών αρχικά αναμένεται να βασιστεί στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (λιγότερος δανεισμός από ELA και χαμηλότερα κόστη καταθέσεων) αλλά και στον περιορισμό του κόστους. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να βασιστεί στη σταδιακή ανάκαμψη των πιστώσεων και την επιτυχημένη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. 

Τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδά τους έως τα τέλη του 2016, στο 41% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τους δείκτες κάλυψης να υπερβαίνουν ήδη το 63%. 

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να επιστρέψει σε κερδοφορία ύψους 2,2-2,6 δισ. ευρώ έως το 2018-19, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 7%. 

Οι αποτιμήσεις

Λόγω του αυξημένου ρίσκου και της πολιτικής αβεβαιότητας, οι τράπεζες διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση σε επίπεδα 0,31 φορά την ενσώματη λογιστική τους αξία με βάση τις προβλέψεις για το 2016, με «έκπτωση» 60% έναντι των τραπεζών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v