Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν το 2016 έντεκα εισηγμένες

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας, δεν λείπουν οι επιχειρήσεις που βλέπουν με συγκρατημένη αισιοδοξία το 2016. Ο προβληματισμός για το πολιτικό σκηνικό, η οικονομία και οι έκτακτοι παράγοντες. Τι δηλώνουν στελέχη έντεκα εισηγμένων.

Πώς βλέπουν το 2016 έντεκα εισηγμένες

Κλίμα προβληματισμού και αβεβαιότητας επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι η φετινή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τη θετική αξιολόγηση από την τρόικα.

Αλήθεια είναι πως πολλοί managers φοβούνται υποχώρηση της ζήτησης, τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό του 2016, και αυτό σε μια περίοδο όπου ήδη πολλές επιχειρήσεις είναι επιβαρυμένες από την πολυετή κρίση.

Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που -κάτω από προϋποθέσεις και κυρίως μέσα από ένα περιβάλλον ομαλότητας για την εγχώρια οικονομία- θα έβλεπαν για φέτος μια ανοδική πορεία σε σχέση με το 2015.

Εισηγμένες που πιθανόν να ευνοηθούν είναι όσες:

α) είναι εξαγωγικές, ή διαθέτουν έντονα διεθνοποιημένες εργασίες,

β) επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον εισερχόμενο τουρισμό (π.χ. ξενοδοχεία),

γ) το πετρέλαιο αποτελεί σημαντικό ποσοστό του συνολικού τους κόστους (π.χ. ακτοπλοϊκές, αεροπορικές),

δ) δραστηριοποιούνται στην εμπορία πετρελαιοειδών (η πολύ χαμηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» επηρεάζει ανοδικά τη ζήτηση),

ε) εντάσσονται σε κλάδους που η ζήτησή τους πιθανόν να ανακάμψει μετά από μια πρωτόγνωρη πτώση που σημειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία).

TITAN: Την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, τόσο μέσα στο 2016 όσο και μεσοπρόθεσμα, θα βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις εξέφρασε πρόσφατα ο διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων της εισηγμένης κ. Τάκης Κανελλόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, ανοδικές προοπτικές υπάρχουν τόσο στην αγορά των ΗΠΑ, όσο και σε αυτή της Αιγύπτου, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι πως φέτος θα αυξηθεί και η ελληνική ζήτηση (έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1962!), αν προχωρήσει τελικά η υλοποίηση των προγραμματισμένων δημόσιων έργων.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Μετά την περυσινή διεύρυνση του μεριδίου αγοράς, η εισηγμένη εταιρεία έχει θέσει στόχο για φέτος την αύξηση της ασφαλιστικής της παραγωγής κατά 5%, με παράλληλη ενίσχυση των δικτύων της (η εταιρεία είναι ανοιχτή για εξαγορές άλλων εταιρειών και χαρτοφυλακίων).

Ικτίνος Μάρμαρα: Η εισηγμένη εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των πωλήσεών της στον τομέα των μαρμάρων, βασισμένη κυρίως στις εξαγωγικές της επιδόσεις που αποτελούν και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών της. Συνεχίζονται οι κινήσεις για περαιτέρω μείωση της εξάρτησης των επιδόσεών της από την κινεζική αγορά.

Space Hellas: Το κομμάτι των έργων του δημοσίου αναμένεται να σημειώσει πτώση, καθώς το 2016 αποτελεί έτος-γέφυρα μεταξύ του ΕΣΠΑ και του ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), το οποίο λήγει το 2020 και περιλαμβάνει έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ. Την υστέρηση αυτή των εσόδων, η Space Hellas θα προσπαθήσει να καλύψει σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από το κομμάτι των εργασιών που αναλαμβάνει στον ιδιωτικό τομέα (υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, νέα προϊόντα-λύσεις και εργασίες στο εξωτερικό).

REVOIL: Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το 2016 εξέφρασε στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γεώργιος Ρούσσος σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα της εμπορίας πετρελαίου, σημειώνοντας: «Η εταιρία έχει όλα τα εφόδια για μία εξίσου πετυχημένη χρονιά και αναφέρομαι στους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, στο μοντέρνο εμπορικό σήμα, στο οργανωμένο εμπορικό δίκτυο, στο εξειδικευμένο προσωπικό μας. Επίσης στη συνεργασία μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που μέσα από τους ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους εξασφαλίζουμε καθαρά καύσιμα και στη σωστή ποσότητα στον τελικό καταναλωτή.

Τέλος, αισιοδοξώ ότι η πολιτική σταθερότητα, η άρση των capital controls, η άνοδος του τουρισμού και η σταδιακή εξάλειψη της ανασφάλειας, θα οδηγήσει, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, σε ενίσχυση της κατανάλωσης καυσίμων στο επόμενο διάστημα».

Κρητών Άρτος: Στόχος για διψήφια ποσοστιαία άνοδο του κύκλου εργασιών της, με άνοδο των εξαγωγών κατά 50%. Ενίσχυση επιδόσεων και από νέα προϊόντα που είτε λανσαρίστηκαν στα τέλη του 2015, είτε αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο.

Nexans Hellas: Τα αποτελέσματα του 2016 θα επηρεαστούν θετικά από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς θα μειωθούν δραστικά οι χρεωστικοί τόκοι. Πέραν αυτού, μέσα από αυξημένες εξαγωγές, η εταιρεία θα προσπαθήσει να καλύψει ενδεχόμενες απώλειες από την εγχώρια αγορά λόγω πτώσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας και πιθανής καθυστέρησης στην υλοποίηση έργων.

Πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει πως αναμένει αυξημένα κέρδη προ φόρων τόσο το 2015 (σε σχέση με το 2014) όσο και φέτος σε σύγκριση με το 2015. Επισημαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι δυνατό να επηρεαστεί ουσιωδώς από τυχόν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις από το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στις αγορές που απευθύνεται η εταιρεία.

ΓΕΚΕ (President): Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εισηγμένη εταιρεία, «αναμφίβολα είναι δύσκολο κάποιος να προχωρήσει σε προβλέψεις λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί. Είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να θεωρείται ασφαλής προορισμός. Αν δεν συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός (π.χ. στο μέτωπο της τρομοκρατίας), έχουμε τις προϋποθέσεις να πάμε πολύ καλά και το 2016».

Αφοί Κορδέλλου: Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την πορεία του 2016 σε ό,τι αφορά στον κύκλο εργασιών, υποστηρίζοντας ότι: «Έχουμε κλείσει ορισμένες καλές δουλειές που θα επηρεάσουν την πορεία των πρώτων μηνών και επιπλέον ακούγεται ότι θα τρέξουν κάποια έργα του κατασκευαστικού κλάδου μέσα στη χρονιά. Βέβαια, πολλά θα κριθούν και από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, όπως αυτή θα εξελιχθεί μέσα στο έτος».

Fieratex: Μετά την περυσινή άνοδο των πωλήσεων, προβληματισμός επικρατεί για την τρέχουσα οικονομική χρήση, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης που παρατηρείται στην Ευρώπη, αλλά και εξαιτίας των παρενεργειών που συνεχίζει να προκαλεί στη ρευστότητα της εταιρείας η επιβολή των capital controls.

Εριουργία Τρία Άλφα: Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα μηδενίσουν τον τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι, τόσο στο κομμάτι των προμηθειών του δημοσίου, όσο και στο εμπορικό κομμάτι της ένδυσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v